PRIMIM SPRE PUBLICARE/ Postul ca act liturgic și fapt agapic, la Arad

PRIMIM SPRE PUBLICARE/ Postul ca act liturgic și fapt agapic, la Arad

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în primele 4 zile din Postul Mare, în toate bisericile şi mănăstirile Arhiepiscopiei Aradului, va fi săvârşită slujba Canonului celui Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

La Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” în această perioadă va fi săptămână duhovnicească, la care participă profesorii și studenții facultății arădene. În fiecare seară după slujba Canonului Mare și a Pavecerniței au loc cateheze spirituale pe tema Triodului și a Canonului celui Mare. Iar în zilele de miercuri şi vineri, după slujbele religioase de dimineaţă, se săvârşeşte Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite.

Slujba Pavecerniţei provine din rânduiala de rugăciune a monahilor. Oficiată cu precădere în Postul Mare, o perioadă de pocăinţă şi de înălţare duhovnicească, Pavecerniţa adună, în structura eitipiconală, trei slujiri liturgice care invită oameniisă se roage cu stăruință şi să privegheze spre mântuire, invocând mijlocirea Preasfintei Treimi, a Maicii lui Dumnezeu, a Îngerilor și a Sfinților. Această slujbă liturgică este o priveghere, o slujbă care ne aduce aminte că şi nopţile, în timpul postului, nu mai sunt ale noastre, aşa cum nici trupul nu mai este al nostru în această perioadă. Trupul şi timpul nu mai sunt ale noastre în post. De fapt, tot Triodul ne învață că Dumnezeu și iubirea Sa ocupă primul loc în existența noastră, iar problemele noastre sunt secundare. Postul este un act liturgic, prin care demonstrăm că toate sunt ale lui Dumnezeu. Postul este un fapt agapic, care ne îndeamnă să cuprindem pe semenii noștri și problemele lor în sufletul nostru. Pe lângă acceptarea firească că Dumnezeu ne privește din interiorul nostru, starea de post este marcată în viaţa liturgică a Bisericii de rânduieli speciale care ating maxima profunzime duhovnicească în capodopere imnografice precum Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

Arhim.Conf. Univ. Dr. Teofan Mada, vicar eparhial

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.