PRIMIM SPRE PUBLICARE/ Prohodul Domnului și Procesiunea cu Sfântul Epitaf în Arhepiscopia Aradului

PRIMIM SPRE PUBLICARE/ Prohodul Domnului și Procesiunea cu Sfântul Epitaf în Arhepiscopia Aradului

Denia Prohodului Domnului și Procesiunea cu Sfântul Epitaf au fost oficiate vineri, 29 aprilie 2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în toate catedralele, parohiile și mănăstirile din Arhiepiscopia Aradului, la care au participat mii de credincioși.
Prohodul Domnului arată nodul divin dintre taina Crucii şi taina Învierii lui Hristos, dintre smerenia Lui şi slava Sa. Dumnezeu nu ne vede de la înălţimea unui turn de fildeş, ci de la înălţimea Crucii. Prin Hristos am învăţat că privirea lui Dumnezeu este o privire de iubire şi milă. Dumnezeu nu priveşte spre noi într-un mod obişnuit. El o face cu dragoste nespusă, cu o dragoste infinită, o dragoste învăpăiată şi intensă, o iubire sinceră, indestructibilă, o iubire care niciodată nu poate fi înăbuşită.
Procesiunea tradițională de la sfârșitul Doxologiei a avut loc în jurul Bisericilor, simbolizînd ducerea către mormânt a Mântuitorului,  la care toți credincioșii prezenți au trecut pe sub Sfântul Epitaf la intrarea în lăcașul de cult.  Credinţa ne face să privim mai departe, ea ne face să întrezărim luminile unei noi zile, dincolo de ziua de azi. Credinţa ne garantează că ultimul cuvânt îi revine lui Dumnezeu, şi doar lui Dumnezeu! Credinţa este cu adevărat o mică candelă, ea este însă singura candelă care luminează noaptea lumii: iar smerita ei lumină se răspândeşte cu primele licăriri ale zilei: ziua lui Hristos cel Înviat. Istoria nu se sfârşeşte la mormânt, ci reînvie din mormânt: aşa a promis Mântuitorul (Luc. 18, 31-33), s-a întâmplat şi se va mai întâmpla! (Rom. 8, 18-23).

Arhim. Teofan Mada, vicar administrativ eparhial

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.