Proiect AMBIȚIOS, în valoare de 49 de milioane de euro, VOTAT astăzi de CLM. Este vorba despre un NOU traseu de TRANSPORT PUBLIC

Proiect AMBIȚIOS, în valoare de 49 de milioane de euro, VOTAT astăzi de CLM. Este vorba despre un NOU traseu de TRANSPORT PUBLIC

Unul dintre cele mai mari proiecte pe fonduri europene din România urmează să se realizeze la Arad. Este vorba despre o investiţie în valoare de 223.153.097,77 lei, TVA inclus  ( peste  49 milioane de euro) care va consta în amenajarea unui nou  traseu de transport public de călători ce va asigura legătura între zona UTA și strada Ștefan Cel Mare. Acesta a fost pe ordinea de zi a consilierilor locali în cadrul ședinței publice extraordinare.

Ambiţiosul proiect al administraţiei locale presupune construirea unui nou pod peste Mureş şi achiziţionarea a 10 autobuze electrice. Mai mult decât atât se are în vedere amenajarea de străzi noi (continuare str. A. Șaguna – str. Câmpia Turzii, continuare str. Ticu Dumitrescu) şi  reabilitarea străzii Andrei Șaguna între str. Condurașilor și str. Barbu Lăutaru. De asemenea, proiectul municipalităţii presupune construirea  a două  stații de alimentare pentru autobuzele electrice, construirea și modernizarea a 23 de staţii de transport public de călători şi nu în ultimul rând amenajarea unor piste pentru biciclete pe zona cuprinsă între str. Andrei Șaguna şi  noul pod și  de la intersecția cu str. Economului  până la str. Ogorului.

Inițial, s-a anunțat că investiţia se va realiza în 5 ani de zile, din momentul semnării contractului, dar astăzi, în urma unui amendament, s-a votat reducerea perioadei la 4 ani.

Vorbim de unul dintre cele mai mari proiecte, pe fonduri europene.  Practic vom asigura o nouă legătură rutieră între cartierele Aurel Vlaicu şi Aradul Nou. Proiectul în valoare de 49 milioane de euro include şi construcția unui nou pod peste râul Mureş, care va diminua considerabil traficul pe Podul Traian. De altfel putem spune că proiectul per ansamblu va genera schimbări majore în ceea ce priveşte traficul la nivelul întregului oraş.  În timp ce în  nordul municipiului transport în comun va fi asigurat de tramvaie, în sudul municipiului acesta se va face cu autobuze electrice. Odată cu acest proiect, putem spune că administrăm peste 120 milioane de euro, fonduri europene pe care Primăria Arad a reuşit să le atragă în ultimii ani, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

În acest moment, proiectul municipalităţi este în fază de studiu de fezabilitate şi a fost supus votului consilierilor locali. Acesta a trecut, fiind votat în unanimitate. Consilierul local al ALDE, Ionel Ciupe, a avut o intervenție în care a solicitat informații cu privire la costuri, „Am înțeles că proiectul va fi realizat din fonduri europene. Întrebarea mea este, cât vor costa exproprierile imobilelor private situate pe amplasamentul unde vor avea loc lucrările?”. Consilierul a fost informat că suma se ridică la 514.000 de lei. De asemenea, el a declarat că va vota proiectul și că spera ca lucrările să fie finalizate în patru ani, așa cum au spus reprezentanții Primăriei.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.