AMENZI în valoare de 23 000 de lei, aplicate de inspectorii de muncă! Unde au găsit NEREGULI

AMENZI în valoare de 23 000 de lei, aplicate de inspectorii de muncă! Unde au găsit NEREGULI

Inspectorii de muncă arădeni au desfășurat acțiuni de control la societăţile care au în obiectul de activitate prelucrarea primară a lemnului, în vederea verificării modului de respectare de către aceștia a prevederilor legale, în ceea ce priveşte sănătatea şi securitatea în muncă a lucrătorilor.

Din experiența anilor precedenți, s-a constatat faptul că lucrătorii implicaţi într-o asemenea activitate importantă sunt uneori total neasiguraţi şi neprotejaţi în fața multitudinii de riscuri existente, având de suferit atât ei cât și familiile acestora în urma accidentelor grave. Astfel, cu ocazia controalelor efectuate în teren s-a urmărit reducerea accidentelor de muncă (cu incapacitate temporară de muncă, accidente mortale şi cu invaliditate), informează ITM Arad într-un comunicat de presă.

Rezultatele controalelor efectuate au scos în evidenţă faptul că neconformitățile cele mai frecvente la nivelul județului Arad, referitor la obligațiile angajatorilor, sunt legate de lipsa forţei de muncă calificate, cu instruire necorespunzătore şi experienţă în domeniul de prelucrare primară a lemnului, neîntocmirea programului de prevenire şi protecţie, lipsa unor instrucţiuni proprii întocmite pentru această activitate, lipsa de coordonare şi supraveghere a lucrătorilor de către personal tehnic care să aibă studii de specialitate și să organizeze activitatea în mod corespunzător, precum și lipsa, starea necorespunzătoare sau neutilizarea echipamentului individual de protecţie din dotare, se mai arată în comunicat.

De exemplu, numai la 12 dintre societățile controlate s-au consemnat 28 de deficiențe pentru care s-au aplicat sancțiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de 23.000 lei. Controalele vor continua până la înlăturarea deficiențelor, astfel încât angajatorii din acest domeniu să conformeze tuturor prevederilor legale aplicabile, anunță ITM.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.