Proiect european pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități. Vor fi deschise mai multe centre de recuperare

Proiect european pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități. Vor fi deschise mai multe centre de recuperare

Consiliul Județean Arad pregătește un nou proiect important, cu finanțare europeană, pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități.

Este un proiect de suflet, precizează conducerea Consiliului Județean Arad, pentru oamenii cu cele mai mari dificultăți din județul Arad, dar și pentru familiile lor. Aradul este din nou printre primele județe din România care se gândesc la situația delicată a persoanelor cu dizabilități.

Este vorba despre inițiativa construirii unor centre de zi sau centre de servicii de recuperare neuromotorie în sistem ambulatoriu, în cinci comune și orașe din județ, selectate în funcție de numărul de beneficiari și de capacitatea administrativă: Șiria, Vladimirescu, Sântana, Sebiș, Ineu. Persoanele cu dizabilități vor învăța să fie mai independente și vor primi de la primării ajutorul necesar pentru a se descurca singure.

Primarii din Șiria, Vladimirescu și viceprimarul din Sântana au participat astăzi la o ședință cu președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, despre acest proiect de dezvoltare a serviciilor sociale de prevenire – centre de zi pentru copii, vârstnici, persoane cu dizabilități și Centre se servicii de recuperare neuromotorie în sistem ambulatoriu.

Discuția a fost condusă de Erika Stark, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad.

În comunitățile unde se va implementa sistemul, cheltuielile cu funcționarea centrelor, construirea centrelor, plata salariilor, plata alimentelor se decontează din fonduri europene. Minimul finanțat este de 20-25 de beneficiari lunar.

Pentru susținerea primăriilor care se implică în gestionarea problemei persoanelor cu dizabilități, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad a propus ca banii de la stat pentru prevenirea instituționalizării persoanelor cu handicap să meargă la primării.

„Asta înseamnă o formă de descentralizare în domeniul social, ca primăriile să găsească și să aplice soluții locale. La nivel local calitatea serviciilor să fie controlată de primăriile care sunt bine informate despre situația beneficiarilor”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Foto: Arhivă

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.