UPDATE/ Protest al profesorilor de la Penitenciarul Arad. NU ŞI-AU PRIMIT SALARIILE

UPDATE/ Protest al profesorilor de la Penitenciarul Arad. NU ŞI-AU PRIMIT SALARIILE

Cei aproximativ 30 de profesori care predau în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Arad au decis să protesteze pentru faptul că nu şi-au primit la timp drepturile salariale cuvenite pentru luna ianuarie, informează prof. Dănuţ Ieneşescu, lider al Sindicatului Democratic Învăţământ Arad.

Potrivit acestuia, profesorii care le predau ore deţinuţilor au rămas fără salarii după ce un ordin al Ministerului de Finanţe emis la finele anului 2014 transfera obligativitatea plăţii salariilor de la consiliile judeţene către primării. Motiv pentru care au decis ca miercuri să se prezinte la clasă purtând purtând banderole albe pe braţ, în semn de protest. Din motive lesne de înţeles, însă, nu în faţa deţinuţilor, ci la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din municipiul Arad, unde sunt titulari cei mai mulţi dintre ei, protestul lor fiind susţinut de toate cadrele didactice din şcoală.

Conform acestora, banii există pe hârtii, însă lucrurile „s-au blocat” pe drumul între administraţia judeţeană şi cea municipală, astfel că nu au ajuns în conturile profesorilor.

„Din câte mi-a spus lidera de sindicat de la de la Şcoala Gimnazială «Avram Iancu» pentru o parte dintre aceşti profesori salariul acesta reprezintă singurul venit, ei având catedra întreagă la Penitenciar. Salariile ar fi trebuit să intre în cont pe 12 februarie, însă deocamdată nu a fost virat nici un leu, motiv pentru care eu au intrat miercuri la clasă cu banderole albe pe braţ”, a declarat prof. Dănuţ Ieneşescu.

În continuare, liderul SDÎ Arad a arătat că o situaţie similară a fost semnalată la Ineu, în cazul profesorilor care predau în învăţământul special. Însă acolo, după ce CJ Arad a efectuat transferul banilor către primăria oraşului, profesorii din învăţământul special şi-au primit banii cuveniţi.

Liderul de sindicat a spus că, în opinia sa, „nodul gordian” al acestei probleme îl constituie textul de lege care a fost modificat printr-un ordin al Ministerului de Finanţe, fără a fi făcute clarificările necesare, fapt care lasă loc unor interpretări de natură juridică.

„Situaţia profesorilor care predau în penitenciarul din municipiul Arad, asimilaţi învăţământului special este, din câte ştim, singulară la nivel naţional. Am luat legătura cu factorii responsabili din Consiliul Judeţean Arad, Primăria Municipiului Arad, Trezorerie şi Prefectură pentru a urgenta deblocarea situaţiei, pentru că nu este normal ca această situaţie să-i afecteze pe profesorii care predau în penitenciar. Sperăm să se ajungă la un consens în ceea ce priveşte interpretarea actelor juridice, iar colegii să-şi primească banii cuveniţi în cel mai scurt timp posibil, astfel încât acţiunea de protest să se încheie”, a mai spus Dănuţ Ieneşescu.

UPDATE/ Între timp, situaţia profesorilor care predau în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Arad s-a rezolvat, aceştia urmând să primească în cursul acestei zile banii pe card.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.