PROTESTE în întreaga ţară şi în DIASPORA. Despre ce este vorba

PROTESTE în întreaga ţară şi în DIASPORA. Despre ce este vorba

România va fi zguduită de proteste în data de 9 mai. Mitinguri vor avea loc şi în diaspora.

Comunitatea „Uniţi Salvăm” organizează la sfârşitul săptămânii viitoare, în mai multe oraşe din ţară şi din străinătate, un protest major împotriva despăduririlor abuzive din România.

„Sâmbătă, 9 mai, în mai multe oraşe din ţară va avea loc primul protest major împotriva despăduririlor abuzive, care au lăsat România în numai câţiva ani cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în România există jumătate din suprafaţa totală de pădure virgină din Uniunea Europeană, iar la nivelul clasei politice există numai complicitate cu beneficiarii despăduririlor abuzive, aşa cum ne indică chiar gestul recent al preşedintelui Klaus Iohannis se întoarcere către Parlament a legii care punea capăt monopolului companiei austriece Schweighofer Holzindustrie. În Bucureşti avem ocazia, tocmai pentru că are loc cel mai amplu eveniment al societăţii civile de peste an, ONGFest (http://www.ongfest.ro/), să aducem problema pădurilor în agenda publică. Vă aşteptăm aşadar la intrarea în Parcul Herăstrău de la Piaţa Charles de Gaulle”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a evenimentului.

Mitinguri sunt programate în Bucureşti şi în mai multe municipii din ţară, dar şi la Viena, Paris sau Montreal.

Loading...
 1. Miscarea Ecologista din Romania 8 mai, 2015, 1:05 pm

  REVENDICARI PENTRU PADURILE NOASTRE ADUSE LA CUNOSTINTA FACTORILOR DECIDENTI CU OCAZIA PROTESTELOR NATIONALE DIN 9 MAI 2015, de catre grupul informal de consultare si actiune civic/politica ecologista MISCAREA ECOLOGISTA DIN ROMANIA.

  https://www.facebook.com/groups/201125810060850

  OPRITI MASACRUL ! OPRITI JAFUL !

  Varianta scurta:

  1. IMEDIAT ! STOP TAIERILOR ILEGALE SI PSEUDOLEGALE DIN PADURI, PARCURI NATIONALE SI PARCURI ORASENESTI !

  1.1 Oprirea taierilor legale si pseudolegale din fondul forestier. Suspendarea autorizatiei de functionare a fabricilor Schweighofer . Inchiderea si dezafectarea fabricilor sau gaterelor care au fost construite fara autorizatie (cazul Reci) !
  1.2 Oprirea ilegalitatilor din parcurile si rezervatiile naturale.
  1.3 Incetarea masacrarii spatiilor verzi din orase.
  1.4 Interzicerea taierilor rase, vanatorii si pescuitului (in afara bazelor special amenajate). Reala prevenire si sanctionare a braconajului, modificarea legislatiei.
  1.5 Stoparea proiectelor legate de microhidrocentrale in forma actuala.
  1.6. Interzicerea exportului de material lemnos. neprelucrat, descurajarea consumului nesustenabil.

  2. IMEDIAT ! LEGE SI ORDINE !

  2.1 IMEDIAT ! Destructurarea mafiei lemnului si a retrocedarilor, demiterea, controlul averilor si tragerea la raspundere cu pedepsirea exemplara a celor ce se fac raspunzatori de taieri peudolegale sau ilegale.
  2.2 Analiza comparata a legislatiei forestiere internationale.
  2.3 Verificarea retrocedarilor. verificarea investitiilor .
  2.4 Schimbarea legislatiei codului penal si codului silvic, curatirea codului silvic de situatiile aberante si conflictuale.
  2.5 Constituirea de structuri operative si cooperative eficiente intre institutiile statului eventual a politiei forestiere.
  2.6 Introducerea controlului satelitar/gis, optimizarea sistemului 112.
  2.7 Bonificarea, protectia, inzestrarea personalului de control. Demiterea celor vinovati de abuzuri.
  2.8 Flexibilizarea si responsabilizarea contractelor de paza forestiera.

  3. REIMPADURIRE SI MASURI CONEXE !

  3.1 Rolul preponderent ecologic si nu economic al padurii ! regandirea formelor de proprietate, uzufruct /cesionare/ vanzare/ improprietarire / reimproprietarire, exploatare, protejare.
  3.2 Reimpadurire = prevenire inundatii, schimbari climatice, colmatari, alunecari de teren ; perdele de protectie forestiera
  3.3 Sprijinirea invatamantului in domeniul cercetarii silvicole.
  3.4 Reevaluare reimproprietaririlor.
  3.5 Defragmenatarea suprafetelor impadurite.
  3.6 Intarirea sistemului national de reciclare selectiva a hartiei, cartonului si a altor deseurilor de prelucrare a lemnului.
  3.7 Stimularea turismului montan, a activitatilor economice montane sustenabile
  3.8 Stimulatea mixurilor energetice ecologice pentru incalzirea locuintelor cu efect in diminuarea taierii lemnului de foc.
  3.9 Domenii conexe. ex. controale privind emisiile toxice si incidenta bolilor profesionale la fabricile de folmalehida (kronospan).

  CEREM ! Satisfacerea cererilor noastre . In caz contrar ne rezervam exercitarea dreptului constitutional la proteste prelungite, greve, procese sub auspiciile dreptului la viata si la un mediu curat, dreptului de proprietate a noastra a cetatenilor asupra bunurilor statului si a obligatiilor acestuia in ceea ce priveste controlul si administrarea suprafetelor de padure, parcuri nationale, spatii verzi comunitare.

  Pentru mai multe informatii sau sugestii va rugam cereti varianta detaliata !

  Raspunde
 2. 1.5 este foarte important, dar trebuie reformulat. In orice forma trebuie interzise microhidrocentralele. Raurile noastre de munte sunt deja aproape complet exterminate de hidrocentralele comuniste si hidrocentralele pe derivatie (asa-zisele microhidrocentrale) facute de mafoti in ultimii 4 ani, de cand ii imbogatim cu certificate “verzi”. S-a depasit de mult limita de suportabilitate a ecosistemelor acvatice, raurile sunt mult supra exploatate si nu mai e loc de amenajari hidroenergetice. Cu atat mai mult cu cat avem clima continentala si rauri cu debite mici. Factorii de decizie, daca nu ar fi total corupti, ar cauta alte forme de enegie regenerabila, mai adecvate pentru tara noastra (biomasa, solara, geotermala) si ar recompensa nu distrugerea de noi sectoare de rauri ci retehnologizarea hidrocentralelor comuniste.

  Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.