Radu Mazăre a fost REȚINUT: A prejudiciat Primăria Constanţa cu 26 de milioane de euro

Radu Mazăre a fost REȚINUT: A prejudiciat Primăria Constanţa cu 26 de milioane de euro

Primarul Constanţei, Radu Mazăre a fost reținut, luni seara, pentru 24 de ore. Edilul a fost audiat ore în şir la Direcţia Naţională Anticorupţie. Acesta a părăsit sediul DNA având cătuşe la mâini.

La ieşirea din instituţie, Radu Mazăre a declarat că a fost reţinut pentru nişte contracte ale unei televiziuni la care nu mai este acţionar.

„Sunt acuzat că am dat trei contracte la televiziunea la care nu mai sunt acţionar”, a spus edilul Constanței.

Radu Mazăre a fost reţinut pentru trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese, se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale și faţă de inculpatul Strutinski Sorin Gabriel, om de afaceri, arestat preventiv în altă cauză, cu privire la săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ştefan atât direct, cât şi prin intermediul celuilalt inculpat. Mazăre ar fi adus Primăriei Constanţa, prin contractele semnate, un prejudiciu de 26 de milioane de euro, spun procurorii.

Potrivit DNA, „în perioada 2006-2009, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a solicitat și primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le dezvolte în Constanța”.

Banii ar fi fost transferaţi sub forma unor contracte de publicitate fictive.

DNA mai spune că, în perioada 2008-2014, Mazăre a primit de la o societate comercială, peste şapte milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.

De asemenea, DNA mai anunţă că între firma respectivă şi instituţia publică condusă de Radu Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei, aproximativ 335 milioane de euro.

Pe de altă parte, în perioada noiembrie 2006 – 2013, primarul Radu Mazăre a participat la încheierea a 12 contracte între primărie și societatea controlată de el și de Sorin Gabriel Strutinski, în valoare totală de peste 6 milioane de lei. În perioada noiembrie 2008 – 2012, tot Radu Mazăre a semnat 13 contracte, acorduri cadru și contracte subsecvente încheiate între Primăria municipiului Constanța și o societate comercială, la care era asociat Sorin Gabriel Strutinski, în valoare totală de peste 23 milioane de lei. Aceste contracte au vizat achiziția unor servicii artistice desfășurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice și private aparținând municipiului Constanta, serviciul de protecție a funcționarilor Primăriei Municipiului Constanța aflați în exercițiul funcțiunii în perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012, spun procurorii.

„În ambele cazuri, au fost obținute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla și cu care Radu Mazăre s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii 5 ani înainte de comiterea faptei, cât și pentru Sorin Strutinski, se mai arată în comunicatul DNA.

Radu Mazăre și Sorin Strutinski vor fi duși mâine la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Foto: radumazare.ro

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.