Raport alarmant: Preţul gazelor VA CREȘTE cu 143 % în România în următorii doi ani

Raport alarmant: Preţul gazelor VA CREȘTE cu 143 % în România în următorii doi ani

Preţul gazelor de producţie internă va creşte cu 143% în următorii doi ani, potrivit calendarului de liberalizare a pieţei gazelor, ceea ce înseamnă că pentru consumatorii industriali preţurile finale vor fi majorate cu 72%, a declarat, marţi, Valeriu Binig, director în cadrul companiei de consultanţă Deloitte.

Estimările sunt cuprinse în studiul „Evaluarea strategică a impactului liberalizării pieţei gazelor naturale asupra consumatorilor industriali din România”, realizat de compania de consultanţă Deloitte, la cererea Confederației Patronale în Industrie, Agricultură, Construcții și Servicii (CONPIROM), şi prezentat marţi într-o conferinţă de presă.

„Calendarul de liberalizare asumat de autorităţile române este unul agresiv, ce prevede o creştere de 143% a preţului gazelor indigene în următorii doi ani pentru consumatorii non-casnici, ceea ce generează presiuni şi riscuri pentru orice industrie implicată. Considerând că preţul de import şi ponderea importurilor rămân aceleaşi, creşterea preţului final va fi de 72% în următorii doi ani”, a precizat Binig.

Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, în luna martie, consumatorii industriali utilizează 28% gaze de import, restul fiind de producţie internă.

Reprezentantul Deloitte a amintit că, în România, industria are o contribuţie de 32% la produsul intern brut.

„Piaţa nu este suficient de matură pentru liberalizarea dublă, atât pe segmentul angro, cât şi pe cel cu amănuntul. Trebuie dezvoltate capacităţile de stocare şi trebuie puse la punct reguli de utilizare a acestor capacităţi. Trebuie să vedem dacă e cazul să păstrăm coşul de gaze sau nu”, a precizat Binig.

Potrivit acestuia, Uniunea Europeană trebuie să ţină cont că România este o piaţă de frontieră, supusă unor riscuri politice şi, în plus, avem o singură sursă de import, respectiv Federaţia Rusă. În acelaşi timp, alte state europene, precum Marea Britanie, au 10 sau chiar mai multe surse de aprovizionare cu gaze.

În plus, istoricul pieţei de gaze a României arată că ţara noastră a avut prețuri mai mari decât restul ţărilor europene pentru gazele ruseşti.
SURSA: ziare.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.