Răspuns imunitar bun și după 12 luni în cazul persoanelor care au avut COVID-19 și s-au vindecat

Răspuns imunitar bun și după 12 luni în cazul persoanelor care au avut COVID-19 și s-au vindecat

Anticorpii împotriva coronavirusului SARS-CoV-2 pot dura cel puțin 12 luni la peste 70% dintre persoanele care au trecut prin boală, potrivit celui mai extins studiu dintre cele realizate până acum pentru a verifica continuitatea răspunsului imunitar la pacienţii recuperaţi de COVID-19.

Potrivit Digi World, studiul a fost realizat de o filială a companiei farmaceutice Sinopharm (cea care produce două dintre vaccinurile aprobate de guvernul chinez) şi de Centrul de Cercetare Translaţională şi Medicină al Universităţii Jiaotong din Shanghai.

Pentru acest studiu au fost prelevate 1.800 mostre de plasmă convalescentă de la 869 de persoane care s-au recuperat de COVID-19 după 12 luni de la infectarea lor în Wuhan, oraşul unde s-a detectat primul focar mondial de coronavirus în decembrie 2019. Cercetătorii au verificat, în respectivele mostre, prezenţa şi cantitatea de RBDIgG, un tip de anticorp ce indică nivelul de imunitate împotriva virusului.

Conform rezultatelor, la 9 luni de la boală anticorpii s-au redus (lucru absolut normal, de altfel) cu 64,3% faţă de nivelul când pacienţii au fost infectați cu virusul, dar au rămas stabili până cel puțin în luna a 12-a.

Studiul a relevat că răspunsul imunitar a fost mai puternic la bărbaţi decât la femei în primele etape ale infecţiei, însă diferenţa s-a estompat şi a dispărut cu totul după 12 luni. De asemenea, a dovedit că persoanele din categoria de vârstă 18 – 55 de ani au dezvoltat un nivel mai ridicat de anticorpi.

Sursa: Digi World

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.