REPORTAJ: Am fost acolo. Cum arată Catedrala Notre Dame după incendiul devastator din aprilie (GALERIE FOTO)

REPORTAJ: Am fost acolo. Cum arată Catedrala Notre Dame după incendiul devastator din aprilie (GALERIE FOTO)

Tot mapamondul a fost a fost în stare de șoc, când în 15 aprilie, luni, cel mai vizitat obiectiv turistic din Paris a luat foc. 

Presa și rețelele sociale au explodat, jurnaliștii raportau de la fața locului, iar mii de persoane au rămas cu ochii lipiți de ecrane până noaptea târziu să urmărească ce se întâmplă. Turiști și localnici deopotrivă s-au adunat pe malul Senei să privească neputiincioși, iar unii plângeau.

Turla și o parte din acoperiș au ars, iar pompierii au făcut eforturi supraomenești pentru a opri flăcările și pentru a salva obiectele de artă.

Pentru cei care vor să meargă acolo trebuie să știe că toate străzile care duc spre catedrala sunt blocate, dar nu câțiva metri, ci blocate de tot. Sunt garduri puse la fiecare intrare de stradă și polițiști.

Turiști în număr foarte mare se plimbă pe malul Senei și se înghesuie să facă poze. Printre tarabele cu picturi, suveniruri și cărți, se strecurau să vadă cât mai bine catedrala.

Din față, nu se observă aproape nimic. Evident, lipsește turla, dar în rest, din fericire, catedrala e în picioare. Când te apropii însă, ajungi în partea laterală și vezi urmările incendiului. În loc de acoperiș e plin de schele și se văd „rănile” lăsate de foc. Deși era multă lume, atmosfera era destul de apăsătoare, iar oamenii nu prea zâmbeau…

Catedrala Notre-Dame din Paris este un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franța, sediu al Arhiepiscopiei Parisului. Catedrala se află pe Île de la Cité, în centrul Parisului, iar construcția sa a început în anul 1163”. Deci, vorbim despre o construcție care datează de aproape 1000 de ani, care a rezistat pe timp de (mai multe) războaie, și care acum a luat foc, potrivit autorităților, din cauza unui scurt-circuit…

Președintele Emmanuel Macron a promis francezilor și lumii întregi că cel mai important obiectiv turistic din Paris, și o emblemă a istoriei naționale, va fi reconstruit în cinci ani.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.