Comercianții nu mai pot condiţiona rambursarea produselor de păstrarea ambalajelor, conform unui act normativ intrat în vigoare la începutul acestei luni.
Astfel, Legea nr. 249/2015, care reglementează modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje interzice comercianţilor să mai condiţioneze returnarea produselor de modul în care clienţii păstrează ambalajele.
„Se interzice condiţionarea, sub orice formă, a drepturilor legale ale consumatorilor referitoare la produsul cumpărat de păstrare a ambalajului”, se menţionează în actul normativ.
Agenţii economici care nu respectă această prevedere riscă amenzi cuprinse între 15.000 şi 25.000 de lei.
Printre drepturile legale ale consumatorilor, la care se face referire în lege, se numără acela de a beneficia de repararea sau schimbarea unui produs aflat în garanţie.
Legea explică şi ce se poate înţelege prin ambalaj. Acesta este definit ca „orice obiect, indiferent de materialul din care este confecţionat ori de natura acestuia, destinat reţinerii, protejării, manipulării, distribuţiei şi prezentării produselor, de la materii prime la produse procesate, de la producător până la utilizator sau consumator. Obiectul nereturnabil destinat aceloraşi scopuri este, de asemenea, considerat ambalaj”.
Potrivit legii, sunt considerate ambalaje şi implicit nu trebuie returnate: cutiile pentru dulciuri, foliile care învelesc carcasele de compact discuri, pungile în care se expediază cataloage şi reviste, cu o revistă înăuntru, şerveţele dantelate pentru prăjituri, vândute împreună cu prăjiturile, rolele, tuburile şi cilindrii în jurul cărora este înfăşurat un material flexibil, ca de exemplu folie de plastic, folie de aluminiu, hârtie, cu excepţia rolelor, tuburilor şi cilindrilor destinaţi a fi părţi ale unor echipamente de producţie şi care nu se utilizează cu scopul de a prezenta un produs ca unitate de vânzare, ghivecele pentru flori destinate exclusiv vânzării şi transportării plantelor şi care nu sunt destinate păstrării împreună cu planta pe parcursul vieţii acesteia, flacoanele din sticlă pentru soluţii injectabile, suporturile pentru compact discuri, vândute împreună cu compact discurile şi care nu sunt destinate utilizării ca mijloc de depozitare, umeraşele pentru haine, vândute împreună cu un articol de îmbrăcăminte, cutiile de chibrituri, sistemele de izolare sterilă, de exemplu: pungi, tăvi şi materiale necesare menţinerii sterilităţii produsului, capsulele pentru băuturi (de exemplu: cafea, cacao, lapte), care rămân goale după utilizare, buteliile din oţel reîncărcabile, utilizate pentru diferite tipuri de gaz, cu excepţia extinctoarelor sau etichetele agăţate direct de produs sau ataşate acestuia.
Lasă un comentariu