REVOLTĂTOR/ „Scriitorul arădean este bun dacă este mort”. În schimb, li se dau SUME EXORBITANTE celor din Bucureşti. Din BANII ARĂDENILOR

REVOLTĂTOR/ „Scriitorul arădean este bun dacă este mort”. În schimb, li se dau SUME EXORBITANTE celor din Bucureşti. Din BANII ARĂDENILOR

Gheorghe Schwartz, unul dintre cei mai importanţi scriitori arădeni ai ultimilor zeci de ani, membru – atenţie! – al Academiei de Artă şi Cultură din Salzburg, a criticat în termeni duri, la o întrunire a Consiliului Local Civic, modul în care administraţia locală gestionează spre alte buzunare banii arădenilor, prin intermediul evenimentelor culturale care au loc în urbe.

Schwartz a spus că ştie faptul că banii se dau prin proiecte, dar „în Arad proiectele se fac în aşa fel încât banii să nu ajungă la arădeni (n.r. – scriitorii arădeni).”

„Este inimaginabil câţi bani au primit cei din Bucureşti, pentru o după-amiază la Arad”, a spus Gheorghe Schwartz, amintind faptul că la prima ediţie a festivalului „Discuţia secretă” nu a fost invitat nici măcar un scriitor arădean. La a doua ediţie, după ce Scwartz şi-a exprimat nemulţumirea (şi nedumerirea!) au fost invitaţi şi arădeni, dar la modul marginal.

„Acum, e festivalul Doinaş. Ni s-a spus că nu vom lansa cărţi, că nu sunt standuri de carte pentru scriitorii arădeni. Pentru noi nu sunt bani nici de o pogăcea”, a declarat Scwartz.

Mai mult decât atât, acesta a parafrazat un general american din secolul XIX, spunând că „scriitorul arădean este bun dacă este mort”, adăugând, cu părere de rău: „Ne pregătim cu foarte mare elan pentru a îndeplini această condiţie…”

În final, Gheorghe Schwartz a lansat un apel la administraţia care se va instala în Arad în urma alegerilor din iunie şi la cei care vor face proiectele pentru alocarea de fonduri pentru cultură: „Rog comisiile de cultură ca banii arădenilor să nu mai meargă în exclusivitate la străini. Iar cei care fac proiecte trebuie să înţeleagă că banii sunt ai arădenilor şi că trebuie să se dea bani şi la arădeni”.

Actorul Valentin Voicilă a susţinut cele afirmate de Gheorghe Schwartz, arătându-se uimit de sumele mari de bani primite de scriitorii din Bucureşti invitaţi la Arad. „Am aflat şi eu despre sumele exorbitantecare li se dau celor din Bucureşti care vin la Arad iar scriitorii arădeni nici măcar nu sunt băgaţi în seamă”. Şi Voicilă a făcut apel să se ţină cont de scriitorii arădeni atunci când sunt organizate evenimente culturale tematice Arad. „Trebuie să susţinem ca scriitorii arădeni să fie invitaţi la aceste manifestări şi remuneraţi. În frunte cu domnul Schwartz”, a subliniat Voicilă.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.