România în CARANTINĂ PARȚIALĂ! Ce RESTRICȚII au intrat în vigoare începând de astăzi

România în CARANTINĂ PARȚIALĂ! Ce RESTRICȚII au intrat în vigoare începând de astăzi

România se află, începând de astăzi, în carantină parțială, într-o încercare a autorităților de a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Aceasta presupune unele restricții pentru populație și va dura o lună, perioadă la finele căreia se va analiza dacă măsurile trebuie prelungite sau suplimentate.

Carantina parțială în care a intrat România presupune – între altele – că purtatul măștii a devenit obligatoriu peste tot în țară, magazinele se închid la ora 21, iar circulația este restricționată pe timpul nopții. Școlile și grădinițele au cursuri doar online iar mulți angajați muncesc de acasă pentru a limita folosirea transportului în comun. Petrecerile, sub orice formă, sunt interzise în această perioadă.

Totuși, creșele și unitățile de tip afterschool vor funcționa în continuare.

Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) nr. 52 din 05.11.2020 privind stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 prevede:

Art. 1. Începând cu data prezentei hotărâri la nivelul României se propune instituirea obligaţiei purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, la 2 nivel naţional, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise şi închise, indiferent de valoarea ratei de incidenţă cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile.

Art. 2. În vederea evitării aglomerării transportului public, se propune ca toate instituţiile publice, precum şi toţi operatorii economici publici sau privaţi să aibă obligaţia organizării activităţii şi desfăşurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activităţii nu permite acest lucru, să se organizeze programul de lucru astfel încât personalul să fie împărţit în cel puţin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin 2 ore. Respectarea aplicării acestei măsuri se urmăreşte de prefecţi şi de către Inspecţia Muncii.

Art. 3. În vederea prevenirii răspândirii infecţiilor cu SARS-COV-2, se propune ca, în toate localităţile, activităţile didactice care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ să se desfăşoare în sistem on-line.

Art. 4. (1) În toate localităţile din România, se propune interzicerea circulaţiei persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este permisă în intervalul orar 23.00 – 05.00 pentru următoarele motive:

  1. a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
  2. b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
  3. c) deplasări în afara localităţilor a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei.
Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.