România A PIERDUT astăzi UN MARE ACTOR: A murit Mircea Albulescu

România A PIERDUT astăzi UN MARE ACTOR: A murit Mircea Albulescu

România este de astăzi mai săracă, după ce am mai pierdut un mare actor.

Unul dintre numele grele ale lumii artistice românești, actorul Mircea Albulescu murit, vineri dimineaţă, la Spitalul Floreasca, la vârsta de 81 de ani. În urmă cu 2 ani, actorul fusese supus unei triple operații de bypass la inimă.

Mircea Albulescu, pe numele său real Iorgu Constantin Albulescu, a fost nu doar actor, ci și profesor universitar, publicist, poet, prozator și membru al Uniunii Scriitorilor.

De-a lungul anilor a bucurat generații întregi cu rolurile interpretate în teatru și cinematografie.

A jucat în multe dintre filmele regizate de Sergiu Nicolaescu, dar a avut roluri importante și în filmele lui Francis Ford Coppola.

Mircea Albulescu a jucat în sute de piese pe scenele Teatrului Municipal din București, Teatrului de Comedie și Teatrului Național din București și a avut peste 70 de roluri în film. A interpretat roluri memorabile în teatrul radiofonic, pe care-l considera cea mai prodigioasă dintre activitățile sale artistice și care a constituit subiectul tezei sale de doctorat. Despre Teatrul Național Radiofonic, în care a întruchipat peste 300 de personaje, spunea: „Dacă 1000 de oameni ascultă…fiecare „vede ” altă piesă. Este receptorul cel mai creator”.

Rolul cel mai drag sufletului artistului a fost cel din piesa “Danton” de Camil Petrescu. La premiera piesei pe scena Teatrului Național din București, Dinu Săraru a scris: “Mircea Albulescu –în Danton – o creație unică, ilustrând dezlănțuirea unui talent unic. Un moment de referință în teatrul românesc modern”.

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.