ROMÂNII din diaspora, REVOLTAȚI pe Guvern: „Nu ne puteţi cumpăra, nu suntem de vânzare!”

ROMÂNII din diaspora, REVOLTAȚI pe Guvern: „Nu ne puteţi cumpăra, nu suntem de vânzare!”

Mai multe organizaţii ale românilor din diaspora critică mărirea bugetului Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) şi îi transmit premierului Victor Ponta că românii de peste hotare „nu pot fi cumpăraţi”. Ei cer, totodată, reprezentanţilor Guvernului să desfiinţeze acest departament.

„Ştirea privind mărirea bugetului DPRRP cu peste 22 de milioane de euro ne surprinde plăcut, pe de o parte, iar pe de altă parte, ne ofensează profund. Ne surprinde pentru că, în sfârşit, Guvernul României a acceptat romanii „de pretutindeni” drept o componentă importantă în dialogul cu societatea civilă, după cum se poate vedea clar din bugetul MAE. Ne ofensează deoarece Guvernul operează pe o imagine simplistă a ceea ce înseamnă diaspora românească, un cadru care se rezumă doar la câteva asociații-satelit ale formaţiunilor politice române, neluând în considerare majoritatea românilor din diaspora care au asimilat în timp culturi diferite de cea românească, oameni care cunosc regulile democraţiei şi care preferă valoarea civică în acţiunile pe care le iniţiază. Caracteristica esenţială a acestei diaspore majoritare este faptul că nu este de vânzare!”, se arată într-o scrisoare deschisă intitulată „ROMÂNII REVOLTAȚI”.

Singurele zone în care astfel de finanţări sunt necesare, spun semnatarii, sunt comunitățile de români „în ţări unde democraţia e opţională: Republica Moldova, Ucraina ori Serbia, în niciun caz în ţările bine dezvoltate ca Italia, Franţa, Spania, Germania şi multe alte ţări cu un nivel de trăi ridicat”.

„Care este scopul? Dacă încercaţi să ne câştigaţi bunăvoinţa, vă asigurăm că o puteţi face doar respectând legea şi regulile democraţiei. Nu ne puteţi cumpăra cu concerte de gusturi dubioase sau cu sindrofii consulare. Ca români rezidenţi în străinătate, interacţionăm, colaborăm, ne raportăm unor instituţii publice româneşti, aşa cum sunt misiunile diplomatice şi Institutului Cultural Român. Cum este posibil ca activitatea ICR să se rezume, în unele ţări, doar la oraşele în care-şi are sediul o filială a acestuia, uneori, cu activităţi aproape invizibile sau chiar inexistente, în ciuda faptului că ocupă imobile opulente, închiriate la preţuri exorbitante? Cum este posibil ca DPRRP să propună concursuri de creaţie literară, dacă avem deja ICR? De ce nu eficientizaţi ICR, chiar şi cu câteva controale asupra activităţilor desfăşurate şi a disponibilităţilor financiare cheltuite?”, continuă românii din diaspora.

Aceştia spun că vor trimite scrisori deschise „până când veţi realiza că dialogul nostru este mult mai eficient decât un departament care nu este altceva decât un alt punct de hemoragie din banii publici, cu rezultate zero”.

„Mărirea fondurilor de 20 de ori, mai ales în condiţiile în care acest departament nu şi-a demonstrat utilitatea, este o absurditate costisitoare şi cerem aşadar eliminarea lui imediată şi alocarea acestor fonduri acolo unde se va considera că urgenţă o impune. E de ajuns să menţionăm Sănătatea şi Învăţământul, care se zbat în lipsuri cumplite. Noi, de la mii de km distanţă, suntem uluiţi că voi nu observaţi aceste probleme şi continuaţi să le ignoraţi! Noi, ‘romanii de pretutindeni’, NU suntem dispuşi să acceptăm acest Departament al Risipei, cerem cât mai repede eliminarea acestuia, alocarea reală a fondurilor spre învăţământ şi sănătate, eficientizarea misiunilor diplomatice şi a filialelor ICR cu personal selecţionat exclusiv prin concursuri publice reale şi rentabilizarea serviciilor şi a atribuţiilor acestor instituţii care sunt deja suficiente”, conchid românii de peste graniţă.

Printre semnatarii scrisorii sunt Canada Save Roşia (Canada), Românii din Italia împotriva exploatării gazelor de şist (Italia), WARNED (Canada), Raw (Romanian Activists Worldwide), Romanian Community of Ireland (Dublin), Românii din Italia Împotriva Super-Imunității, Berlin against Roşia Montana cyanide mining and fracking, Salvaţi Roşia Montana Washington DC.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.