Rusia vrea să interzică înjurăturile în public şi din filme

Rusia vrea să interzică înjurăturile în public şi din filme

Camera Inferioară a Parlamentului din Rusia a adoptat un proiect de lege prin care înjurăturile din filme, melodii sau alte forme de artă, ar putea fi interzise în această țară.

Potrivit noii reglementări, înjurăturile din filme, piese de teatru, concerte şi spectacole vor fi sancţionate cu amendă, potrivit agenţiei Itar-Tass, citată de BBC.

Actul normativ îi vizează şi pe simpli cetăţeni ai Rusiei: civilii care vor mai înjura în public riscă să primească o amendă în valoare de 2.500 de ruble, adică aproximativ 70 de dolari, în timp ce oficialii care fac acest lucru vor fi nevoiţi să scoată din buzunar o sumă de două ori mai mare, respectiv 140 de dolari.

Potrivit legii, o comisie formată din experţi în lingvistică va decide care cuvinte reprezintă înjurături şi care nu.

Dacă actul normativ va trece şi de camera superioară a Parlamentului, legea va fi semnată de preşedintele Vladimir Putin şi va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2014.

Propunerea legislativă a fost adoptată în urma unui incident petrecut la postul de televiziune TVC, când tehnicienii au cenzurat un cuvânt dintr-un film clasic din 1979, „Garage”.

Este vorba despre termenul „hrenovina”, o expresie mai dură pentru cuvântul „prostii”. Cineaștii au ripostat atunci, catalogând gestul drept „un act de imbecilitate”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.