S-a dat LEGE! Când vor putea folosi poliţiştii ARMELE de FOC

S-a dat LEGE! Când vor putea folosi poliţiştii ARMELE de FOC

Potrivit Legii de organizare și funcționare a Poliției Române, apărute în Monitorul Oficial, polițiștii vor putea folosi armele de foc în anumite situații.

Mai exact,agenții de poliție vor avea voie să folosească arme de foc împotriva celor care le pun viața în pericol fără niciun fel de somație, considerându-se legitimă apărare.

Folosirea mijloacelor din dotare se face numai după avertizarea și somarea, prin mijloace de amplificare sonoră, a participanților la dezordine asupra necesității respectării legii și ordinii publice. Dacă după avertizare se încalcă în continuare ordinea publică și legile, polițistul numit ca șef al dispozitivului de ordine sau șefii ierarhici îi somează pe participanți folosind formula: Prima somație «Atențiune, vă rugăm să părăsiți…Vom folosi forța!», urmată de semnale sonore și luminoase. Dacă după trecerea perioadei de timp necesare dispersării cei somați nu se supun, se folosește o ultimă somație, astfel: Ultima somație: «Părăsiți…Se va folosi forța!». Dacă în astfel de situații se impune uzul de armă, în prealabil se va folosi o ultimă somație, astfel: «Părăsiți…Se vor folosi armele de foc!». Fiecare situație în care s-a făcut uz de armă se raportează de urgență ierarhic. De îndată ce va fi posibil, raportul va fi întocmit în scris. Dacă în urma uzului de armă s-a produs moartea sau vătămarea unei persoane, fapta se comunică de îndată procurorului competent, se arată în Legea privind organizarea și funcționarea Poliției Române.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.