Salvamontiștii și speologii din trei județe au SALVAT o persoană dintr-o peșteră (GALERIE FOTO)

Salvamontiștii și speologii din trei județe au SALVAT o persoană dintr-o peșteră (GALERIE FOTO)

Zeci de membri ai Echipelor Judeţene Salvaspeo din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont – Salvaspeo Arad și al Serviciului Județean Salvamont – Salvaspeo Bihor, doi medici de urgență, precum și alți speologi din județele Arad, Bihor și Timiș au participat, la Izbuc, la un exercițiu regional de salvare speologică.

Potrivit lui Mihai Besesek, șeful Salvamont – Salvaspeo Arad, acțiunea a constat în simularea unui accident și evacuarea unei persoane din Peştera Câmpeneasca, una din cele mai spectaculose peșteri din România, la intrarea căreia se află o cascadă subterană de peste 40 m.

„Evacuarea din subteran a fost efectuată pe o serie de pasaje verticale, care însumate depășesc 100 de metri diferență de nivel, traversarea tărgii pe o tiroliană deasupra unui puț cu un diametru de circa 20 de metri și o cascadă de peste 40 de metri, dar și de pe o galerie cu pasaje foarte înguste în care abia încăpea targa. Luând în calcul complexitatea peșterii și dificultățile întâmpinate de salvatori la evacuarea victimei din subteran, acțiunea este considerată o reușită”, a declarat Mihai Besesek.

Acțiunea face parte dintr-un program de pregătire periodică a echipelor de salvare speologică din România, fiind organizată cu scopul omogenizării și creșterii gradului de operativitate al echipelor de salvare spelogică.

De remarcat, că echipele de intervenţie salvaspeo sunt formate în mare parte din salvatori voluntari, civili, pregătiţi şi formaţi pentru salvări din zone greu accesibile şi dificile, care necesită o pregătire tehnică specifică, antrenament permanent şi echipamente de intervenţie speciale.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.