Șansa ca Aradul să scape de baronii PDL (PNL): OUG pentru alegerea primarilor în două tururi

Șansa ca Aradul să scape de baronii PDL (PNL): OUG pentru alegerea primarilor în două tururi

Premierul Ludovic Orban a declarat că este posibil ca guvernul să dea OUG pentru alegerea primarilor în două tururi de scutin. Modificarea ar viza și revenirea la alegerea președinților consiliilor județene din rândul consilierilor județeni.

Ludovic Orban, președintele PNL, a fost invitatul lui Denise Rifai, joi seara, la „Legile puterii” de pe Realitatea Plus.

Iată ce a declarat Orban pe această temă:

– „PNL își dorește vot în două tururi la alegerile locale. PSD a făcut un tertip procedural jenant în Parlament, a scos de la naftalină comisia de cod electoral, dar vom încerca să aducem proiectul la dezbatere în plenul Camerei Deputaților. Asta este o variantă, mai avem încă două: angajarea răspunderii și varianta OUG”.

– „Astea sunt cele trei soluții pentru ca primarii să fie aleși democratic, cu jumătate plus unu din voturile cetățenilor cu drept de vot din fiecare comunitate”.

– „Vrem să legiferăm ceea ce-și doresc oamenii, nu potentații. Peste 85 la sută dintre cetățeni își doresc legitimitate solidă pentru primari. Fiecare primar este ales pentru patru ani și pune în practică planul de dezvoltare a localității. Altfel, un primar poate fi ales cu voturile a doar 20 la sută dintre alegători, iar 80 de procente nu l-au susținut”.

– „Este posibil ca UDMR să fie deranjat, e posibil ca și alții să fie deranjați (de proiectul votului în două tururi – n.red), dar să facem ce vor oamenii nu unii dintre aleși”.

– „Președintele Consiliului Județean să fie ales dintre consilierii județeni. PSD cu OUG 40 revenirea la alegerea prin majoritatea relativă a dat naștere unor personaje toxice, baronii roșii. România trebuie să meargă spre democratizare, iar oamenii să voteze pentru consilierii CJ, iar majoritatea consilierilor să decidă președintele CJ.” (Sursa: realitatea.net)

De remarcat, că prin OUG privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin PNL poate scăpa de baronii locali moșteniți de la vechiul PDL, cum este cazul Aradului, sau chiar de cei moșteniți de la vechiul PNL, care pun presiune pe conducerea partidului.

https://www.facebook.com/portalul.realitatea.net/videos/522479605030350/

  1. Un aradean get-beget 10 ianuarie, 2020, 10:56 am

    Trebuie ca Aradul sa scape de hoarda PNL-ista de acum…sunt sigur ca aradenii sunt scârbiți de hoarda de trântori care păstoresc CJA si anexele…sistem comunist 100%.

    Raspunde
    • Nu e sigur, am emotii mari ca din pacate tot PNLul va iesi. Majoritatea aradenilor care au ramas sunt din pacate redusi intelectual si neplimbati si papa toate minciunile si aburelile pe care le scot repetentii astia in public.

      Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.