Ce se întâmplă cu ROMÂNII care muncesc în Marea Britanie, după BREXIT. Declaraţia europarlamentarului Vlad Botoş

Ce se întâmplă cu ROMÂNII care muncesc în Marea Britanie, după BREXIT. Declaraţia europarlamentarului Vlad Botoş

Parlamentul European va dezbate în sesiunea plenară de la Strasburg din 13-16 Ianuarie 2020 o Moțiune pentru Rezoluție cu privire la drepturile cetățenilor europeni rezidenți în Marea Britanie în urma intrării în vigoare a BREXIT.

Alianța USR PLUS și Grupul Renew Europe, prin Guy Verhofstadt – coordonator al acestui proiect din partea grupului, își arată preocuparea pentru clarificarea situației cetățenilor europeni rezidenți în UK și fac toate eforturile pentru a se asigura că procesul de tranziție va fi unul cât mai ușor pentru toate categoriile de cetățeni care au ales să trăiască și să muncească în Marea Britanie, se arată într-un comunicat al USR Arad.

Rezoluția prevede că principiul reciprocității este cel care trebuie să stea la baza relațiilor dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie mai ales în domeniul drepturilor cetățenilor.

„Cetățenii europeni rezidenți în Marea Britanie în momentul retragerii acesteia din Uniunea Europeană și familiile lor se vor bucura de toate drepturile prevăzute în Tratatul de Retragere. Rudele de gradul unu și persoanele aflate într-o relație stabilă cu o persoană rezidentă în Marea Britanie, chiar dacă acestea nu locuiesc în statul gazdă, vor fi, de asemenea, protejate prin respectivul tratat. Aceleași reguli se vor aplica și copiilor născuți în Uniunea Europeană, în afara teritoriului statului gazdă. Toate drepturile sociale incluse în legislația europeană vor fi păstrate de cetățenii europeni rezidenți în Marea Britanie, același lucru fiind valabil și în cazul exportului sau exportării de beneficii. Drepturile cetățenilor vor fi păstrate pe întreaga durată a vieții acestora. În perioada de tranziție, care se va finaliza la 31 Decembrie 2020, Comisia Europeană se va asigura ca toate drepturile cetățenești vor fi respectate”, declară Vlad Marius Botoș, euro-deputat al Alianței USR PLUS.

„Una dintre îngrijorările exprimate atât de colegii noștri euro-deputați, cât și de cetățenii europeni rezidenți în Marea Britanie este lipsa unui document care să ateste realizarea tuturor demersurilor necesare și îndeplinirea tuturor criteriilor pentru a fi  rezident în Marea Britanie, existând astfel riscul unor erori de sistem sau a unor abuzuri. Una dintre marile probleme, pe care o regretăm profund, este faptul că nu va exista liberă circulație între Uniunea Europeană și Marea Britanie. Dezbaterile nu s-au finalizat, nu au fost găsite toate soluțiile, însă noi, reprezentanții cetățenilor în Parlamentul European vom continua să facem toate demersurile pentru ca cetățenii europeni să se confrunte cu cât mai puține situații neplăcute, pentru ca drepturile lor să fie garantate și viața pe care și-au construit-o să nu fie pusă în pericol”, susține Vlad Botoș.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.