ŞAPTE din ZECE şoferi FOLOSESC MOBILUL la VOLAN! Psiholog: „Este un fenomen care a scăpat de sub control”

ŞAPTE din ZECE şoferi FOLOSESC MOBILUL la VOLAN! Psiholog: „Este un fenomen care a scăpat de sub control”

70% dintre şoferi folosesc smartphone-ul în timp ce se află la volan, 61% trimit mesaje, 27% recunosc că verifică Facebook-ul, 17% îşi fac selfie-uri, iar 10 procente sunt angajate în videoconferinţe, prin Skype sau FaceTime, se arată într-un studiu realizat de AT&T, în 2015.
Specialiştii sunt de părere că aceste cifre sunt îngrijorătoare iar utilizarea telefonului mobil în timpul şofatului a devenit una dintre cele mai grave cauze de producere a accidentelor grave. Potrivit psihologului Dan Ivănescu, președintele Asociației Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieții, folosirea telefonului mobil a devenit o dependență sau o obsesie, iar ca orice obsesie, nesatisfacarea ei în orice condiții, poate genera o oarecare stare de sevraj. „Mobilul a devenit o prelungire a corpului nostru, din păcate, avem impresia că dacă nu verificăm mobilul des sau foarte des, pierdem ceva foarte important și ne simțim un pic agitați, avem o stare de discomfort, iar la unele persoane apar chiar și momente de panică foarte accentuate”, declară psihologul Dan Ivănescu.
Totodată, specialistul recomandă persoanelor care au devenit dependente de utilizarea telefonului mobil ca, macăr o zi pe săptămână, să nu îl ia cu ele sau să îl țină în sertar, în cazul în care stau acasă. „Putem combate această obsesie sau dependență ca pe oricare alta. Dacă încercăm să ne lăsăm de fumat, pur și simplu încercăm să ținem țigările cât mai departe de noi, pentru a nu exista tentația. Așa se întâmplă și în cazul dependenței de telefon. Dacă vom ține departe de noi mobilul, măcar o zi pe saptămână, în timp vom constata ca această dependență a dispărut și că se poate trăi la fel de bine și fără utilizarea exagerată a telefonului”, a declarat Ivănescu.
În contextul în care România ocupă locul 2 în UE, potrivit ultimului raport al Comisiei Europene, în ceea ce privește numărul de morți din accidente rutiere, cu o rată de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori, psihologul Dan Ivănescu afirmă că autoritățile competente ale statului trebuie să-și facă datoria și să îi oprească mai des pe cei care vorbesc la telefon în timp ce conduc și să aplice amenzi suficient de mari cât să fie mai puțin atractiv vorbitul la telefon.

Sursă studiu: http://about.att.com/story/smartphone_use_while_driving_grows_beyond_texting.html

  1. stire care nu se poate verifica… eu folosesc telefonul mobil in timp ce conduc sa vorbesc la el, dar folosesc sitemul audio al masinii, si chiar si asa cred ca imi pierd din concentrare… daca l-as tine in mana ar fi si mai grav

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.