Sărbătoare cu RESTRICȚII la Arad. Condiții IMPUSE de AUTORITĂȚI adulților, la Ziua Copilului

Sărbătoare cu RESTRICȚII la Arad. Condiții IMPUSE de AUTORITĂȚI adulților, la Ziua Copilului

Copiii au liber la evenimentele organizate de Primărie, de 1 Iunie. Adulții însă au acces doar dacă sunt vaccinați complet sau dacă prezintă un test negativ, test plătit din buzunarul propriu.

Ziua Copilului va fi sărbătorită la Arad prin organizarea mai multor activități atât în centrul orașului cât și în cartiere. Autoritățile precizează că această zi va fi marcată în municipiul Arad cu jocuri, teatru pentru copii, muzică și multă distracție, acesta fiind primul eveniment organizat în oraș după relaxarea restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19.

Acțiunile vor avea loc în perioada 29 mai  – 1 iunie 2021, în cartierele Micălaca (Parcul Aventura Voinicilor și Parcul Sfânta Maria din zona Orizont), Alfa (la locul de joacă de pe strada Cărămidarilor), Bujac (pe terenul de  fotbal de lângă Liceul cu Program Sportvi).

În fiecare cartier vor fi prezentate spectacole de teatru de păpuși, jocuri interactive pentru copii, recitaluri de muzică ușoară, dansuri moderne și gimnastică aerobică.

De asemenea, pentru cei mici au fost pregătite ateliere de pictură pe față și o mascotă cu care se vor putea fotografia. „Ne-am gândit să dăm startul evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Copilului încă de sâmbătă. Marcăm în acest fel revenirea la o oarecare  normalitate pe care sunt sigur că ne-o dorim cu toții,  de atât de mult timp. Cu aceeași ocazie vom lansa și un mic proiect pilot, respectiv vom pune la dispoziția celor cu vârsta peste 14 ani, circa 40 de trotinete electrice. Punctul de plecare va fi platoul din fața Palatului Administrativ, iar cei interesați se vor putea plimba nestingheriți în Parcul Eminescu. Sunt convins că va prinde acest proiect pilot,  pe care îl vom implementa în perioada următoare la nivelul întregului oraș”, a declarat primarul Călin Bibarț.

Adulții au acces doar dacă sunt vaccinați sau prezintă un test negativ

Primăria a anunțat și care sunt condițiile de participare la evenimentele organizate în municipiul arad. „Conform Ordinului pentru modificarea și completarea anexei la Ordinul Ministrului Culturii și al Ministrului Sănătății nr. 3245/1805/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii, publicat în Monitorul Oficial Numărul 0525: Participarea la evenimentele culturale în aer liber este permisă doar:

–  pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;

– persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore;

– persoanele care prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Arad.

Organizatorul va asigura verificarea dovezilor medicale prezentate de fiecare participant, pentru îndeplinirea condițiilor de acces. Minorii vor fi exceptați de la prezentarea acestor dovezi medicale. De asemenea, minorii de peste 5 ani vor fi obligați să poarte mască.

 „Nu obligăm pe nimeni să se vaccineze, dar încurajăm pe toată lumea să o facă! Persoanele care se vaccinează vor contribui la acea revenire la normalitate și ne vor ușura cu mult organizarea evenimentelor cu și pentru public. Vă asigurăm că personalul care se ocupă de organizarea evenimentului este vaccinat cu ambele doze cu cel puțin 12 zile înainte de eveniment. De asemenea, cei care vor presta servicii la evenimente sunt fie vaccinați, fie se vor testa așa cum prevede legea. Vă mulțumim, tuturor, pentru înțelegere și vă așteptăm la evenimentele noastre”, a precizat Călin Bibarț, primarul municipiului Arad.

Așadar, adulții vaccinați dar la care nu au trecut cele 10 zile, adulții care nu au avut încă ocazia să fie vaccinați, adulții care din anumite motive medicale nu pot fi vaccinați, adulții care au trecut prin boală recent și adulții care refuză vaccinarea și care nu își permit să plătească un test PCR sau un test antigen rapid vor fi puși în situația de a le explica copiilor de ce nu pot participa la evenimentele organizate de 1 Iunie.

Poate că ar fi fost mai înțelept din partea autorităților locale să organizeze și evenimente cu participare redusă, la care nu ar fi fost necesară impunerea acestor restricții. Asta pentru a nu se ajunge la discriminare. La segregaționsm sanitar.

Evenimentul „1 Iunie – Ziua Copilului în cartierele Aradului“ este organizat de Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad. 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.