Scandal diplomatic între Germania și Turcia, după o razie a poliției germane și reținerea a doi jurnaliști pro-guvernamentali turci

Scandal diplomatic între Germania și Turcia, după o razie a poliției germane și reținerea a doi jurnaliști pro-guvernamentali turci

După o razie la ziarul turc Sabah, care apare și în Germania, Turcia l-a convocat pe ambasadorul german Jürgen Schulz, a anunțat Ministerul de Externe al Turciei, citat de Tagesschau.de. Motivul este „arestarea nefondată a reprezentanților biroului din Frankfurt al ziarului Sabah de către poliția germană”. Publicația Sabah este considerată pro-guvernamentală.

Procurorul responsabil de această anchetă a declarat agenției de presă germane DPA că nu au avut loc arestări.

Conform unei declarații anterioare, Parchetul din Darmstadt și poliția au percheziționat miercuri dimineață locuințele a doi jurnaliști de 46 și 51 de ani din Mörfelden-Walldorf, în sudul landului Hessa. Bărbații au fost eliberați în urma perchezițiilor.

Potrivit anchetatorilor, există suspiciunea de „difuzare periculoasă a datelor cu caracter personal”, astfel cum este reglementată în Codul penal. Suporturile de stocare și alte dovezi au fost securizate în timpul operațiunii. Anchetatorii nu au dorit să ofere alte detalii, invocând procedurile în derulare.

Date personale ale unui dizident

Ministerul turc de Externe acuză că jurnaliştii ar fi fost victimele unei plângeri nefondate făcute de un membru al organizaţiei lui Fethullah Gülen, pe care regimul lui Erdogan o consideră „organizație teroristă”, acuzând-o că se află în spatele tentativei de lovitură de stat din iulie 2016. Fethullah Gülen trăiește în exil în SUA.

Ministrul turc al Comunicațiilor, Fahrettin Altun, de la AKP, partidul de guvernământ, a condamnat, într-o declarație pe Twitter, raziile poliției germane vizându-i pe cei doi jurnaliști. El a susținut că a fost vorba despre un denunț al lui Cevheri Güven, „un membru înregistrat al organizației teroriste Fetullahist (Fetö)”.

Güven a fugit din Turcia în 2016 și de atunci trăiește în exil.

În 22 septembrie 2022, ziarul Sabah a publicat pe prima pagină locul de reședință al lui Güven și fotografii cu el și cu casa lui. Acesta este aparent și motivul investigațiilor împotriva ziarului Sabah, pentru că Güven era sub protecția poliției, iar adresa sa era secretă până în acel moment. El însuși a presupus la acea vreme că în dosul dezvăluirilor s-ar afla serviciul secret turc, MIT. Sabah și postul de televiziune A-Haber, care aparțin Turkuaz Holding, ar fi publicat, în trecut, și adrese ale redacțiilor ziarului turc Cumhuriyet, pentru a-l intimida pe Can Dündar, fostul redactor-șef.

Legătura cu alegerile din Turcia

Guvernul de la Ankara a legat perchezițiile de miercuri de alegerile parlamentare și prezidențiale de duminica trecută, iar faptul că acțiunea a avut loc imediat după primul tur al alegerilor ar fi fost un „act deliberat”.

Ministerul de Externe al Turciei a spus că Germania dorește „să educe lumea întreagă despre libertatea presei și libertatea de exprimare”, iar acțiunea „împotriva presei libere” ar dezvălui „dublele standarde” ale țării.

Ediția online a Sabah are titlul pe pagina sa de start: „Un raid împotriva Sabah al Poliției din Germania, ca protector al terorismului”.

Într-o declarație, Ministerul turc de Externe a condamnat ferm acțiunea și a cerut „eliberarea jurnaliștilor”, chiar dacă aceștia nu erau arestați, conform procuraturii. Cu toate acestea, guvernul de la Ankara l-a convocat pe ambasadorul Germaniei.

Încă nu a existat nicio reacție oficială din partea Germaniei, iar presa turcă de stat, loială lui Erdogan, exploatează acum ancheta.

La primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Turcia, din 14 mai, actualul președinte Recep Tayyip Erdogan a ratat majoritatea absolută. El trebuie să se confrunte cu contracandidatul său, Kemal Kilicdaroglu, liderul opoziției, într-un al doilea tur de scrutin care va avea loc pe 28 mai.

Votul turcilor din Germania

​Președintele turc în exercițiu Recep Tayyip Erdogan a câștigat detașat alegerile prezidențiale organizate în unele țări din diaspora precum Germania, unde trăiește o comunitate numeroasă de emigranți turci.

Potrivit datelor centralizate de agenția Anadolu după numărarea a 99,38% din buletinele de vot, Erdogan a obținut 64,98% din voturile exprimate în Germania, în timp ce rivalul său Kemal Kilicdaroglu a fost votat de doar 32,96% din cei care s-au prezentat la vot.

Turcii sunt cea mai mare minoritate etnică din Germania, deși estimările variază considerabil în ceea ce privește numărul lor real: între 3 și 7 milioane de locuitori. Turcii din Germania formează de asemenea cea mai mare comunitate din diaspora turcă, un număr mare al acestora fiind descendenții primei generații de imigranți care au venit inițial în țară ca muncitori temporari.

Notă: Articolul a apărut și în HotNews.ro.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.