SDÎ Arad: „Ministerul Educației Naționale îndreaptă strâmb lucrurile”

SDÎ Arad: „Ministerul Educației Naționale îndreaptă strâmb lucrurile”

Reprezentanții Sindicatului Democratic din Învățământul arădean acuză Ministerul Educației Naționale că îndreaptă strâmb lucrurile.

Noua versiune a Programului Edusal 2.23  lovește din nou! Mai precis profesorilor din CJRAE le-a fost anulat sporul de 15%  acordat pentru activitățile cu elevii  care au  CES și le-a fost acordat cel de 10% ( spor solicitare neuropsihică) care se cuvine de drept cadrelor didactice. Pentru personalul didactic auxiliar acest spor a fost sistat de către MEN încă din luna septembrie 2018, iar despre sporul de suprasolicitare neuropsihică nici nu poate fi vorba.

„Nu putem să nu ne întrebăm: noi am creat Programul Edusal sau un program informatic ne-a creat pe noi?! Responsabil pentru modificările aduse Programului Edusal este Ministerul Educației Naționale. De nenumărate ori am auzit în ultimul timp: Nu permite Edusalul! Programul permite calcularea salariilor într-un mod de neînțeles: salarii micșorate de la o lună la alta fără nici o explicație, încadrare diferită pentru aceeași persoană angajată la mai multe unități școlare, calcul greșit al sporurilor, refuzul de a plăti norma de hrană colegilor încadrați la plata cu ora ( probabil în accepțiunea MEN  unii dintre dascăli nu trebuie să se hrănească, este suficientă hrana …spirituală! ), acordarea unor sporuri doar pentru anumite categorii de salariați din învățământ fără o motivație logică și coerentă,  ș.a.m.d.

Această situație a generat tensiuni în rândul personalului din învățământ , deoarece fiecare categorie –personal didactic de conducere, îndrumare și control, personal didactic de predare, personal didactic auxiliar și personal nedidactic- se consideră nedreptățită.

Constatăm că schimbările au loc în timp record, uneori chiar înainte de apariția cadrului legislativ, iar ceea ce ieri era ilegal, astăzi devine legal și viceversa! Mai grav este faptul că în România modul de aplicare a legislației în vigoare a ajuns să se facă în funcție de ce crede un ministru sau un secretar de stat în minister. Ministerul Educației Naționale ( Oare îl mai putem numi așa?), de o bună perioadă de vreme, face experimente pe cadrele didactice, pe copii, pe părinți, fără să se gândească la viitorul acestei națiuni!

Credem că cei care fac aceste modificări de azi pe mâine , respectiv Ministerul Educației Naționale, ar trebui să poarte un dialog cu  cei care suportă consecințele dezastruoase ale acestor modificări”, se arată într-un comunicat de presă remis de SDÎ Arad.

„Probabil MEN, deoarece la un calcul rapid,  prin modificarea sporurilor la CJRAE constatăm că s-a realizat o economie la buget de 5% printr- o simplă trăsătură de condei. Adunat la  alte calcule eronate în defavoarea dascălilor, constatăm că ministerul face economie, dar … profesorilor «le-au crescut spectaculos salariile». Sindicatul Democratic Învățământ Arad nu solicită acordarea unor drepturi care nu se cuvin colegilor noștri, membri de sindicat, ci dorește ajustarea cadrului legislativ astfel încât să asigure  echitate pentru toți salariații din educație”, afirmă președintele sindicatului prof. Dănuț Ieneșescu.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.