Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului a emis un comunicat de presă în care semnalează faptul că, „din păcate, legislaţia din România permite tăieri de arbori în ariile protejate”. În acest context, recent au fost efectuate tăieri de arbori şi în Pădurea Ceala, fapt care i-a nemulţumit pe arădeni. Iată comunicatul de presă al Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului:
„Ţara noastră dispune de un capital natural de invidiat, pentru că deţine, printre altele, cea mai mare populaţie de lupi, râşi şi urşi din Europa şi cea mai întinsă suprafaţă de păduri naturale de pe continent. Pentru protejarea acestor valori, şi nu numai, s-a înfiinţat o reţea de arii naturale protejate, care în momentul de faţă ocupă 23% din teritoriul ţării. Deşi există mai multe categorii de arii naturale protejate, cele mai reprezentative sunt parcurile naturale, parcurile naţionale şi rezervaţiile naturale, care împreună ocupă doar 8% din teritoriul ţării, sub media europeană de 10,2%. Gradul de protecţie şi restricţiile diferă de la o categorie de arie protejată la alta, dar ca principiu general legislaţia în vigoare permite, din păcate, exploatările forestiere pe majoritatea suprafeţelor din parcurile naturale şi naţionale, cu excepţia zonelor de protecţie integrală.
Parcul Natural Lunca Mureşului are o suprafaţă totală de 17455,2 ha, dintre care pădurile ocupă 6467 ha, respectiv 37%. O suprafaţă de pădure de cca 700 ha a fost inclusă, prin Hotărârea de Guvern de înfiinţare a parcului, în zona de protecţie integrală, în care orice lucrare sau tăiere este interzisă. Aceste suprafeţe strict protejate sunt cantonate în special în apropierea Mănăstirii Bezdin şi în zona localităţii Cenad din judeţul Timiş. Pe restul suprafeţelor împădurite, legislaţia prevede aplicarea lucrărilor silvice, care includ şi tăieri de arbori, potrivit OUG 57/2007, aprobată prin Legea 49/2011, art. 22, al. (9), lit. k) şi l).
Administraţiile parcurilor naturale şi naţionale din ţară sunt puse de multe ori în situaţia, deloc plăcută, de a răspunde nemulţumirii şi frustrării comunităţilor locale sau organizaţiilor neguvernamentale, care semnalează astfel de tăieri pe teritoriul ariei protejate. Fiind tăieri prevăzute de amenajamentele silvice, aprobate de ministerul de resort, administraţiile parcurilor nu pot dispune neefectuarea lor, ci împărtăşesc de cele mai multe ori, frustrarea celor care le-au semnalat. Este şi cazul tăierilor recente de arbori din Pădurea Ceala, efectuate de ocolul silvic, care au nemulţumit comunitatea bicicliştilor amatori din Arad. Soluţia pentru ca astfel de tăieri să nu se mai execute nu stă din păcate în mâinile administraţiilor parcurilor, ci ar implica o dezbatere şi un demers la nivel naţional pentru schimbarea legislaţiei specifice. Considerăm că, cel puţin în cazul parcurilor naţionale şi naturale, interzicerea tăierilor pe toată suprafaţa ariei protejate, prin schimbarea legislaţiei, ar fi posibilă.
Manifestaţiile din ultima perioadă şi transmiterea recentă a noului Cod Silvic pentru dezbaterea în Parlament ar putea constitui momentul oportun pentru un astfel de demers.”
Rămâne de văzut dacă semnalul de alarmă, un veritabil strigăt de ajutor al celor care se preocupă de protejarea Parcului Natural Lunca Mureşului, va produce efecte şi (sau mai ales) acolo unde trebuie.
ce folos…….. cainii latra, drujba taie….