Senatorul Constantin Traian Igaş: Cadastrarea gratuită are zero sprijin din partea PSD

Senatorul Constantin Traian Igaş: Cadastrarea gratuită are zero sprijin din partea PSD

Cadastrarea gratuită are zero sprijin din partea PSD la bilanțul a trei ani de guvernare iar viitorul este sumbru, afirmă senatorul Constantin Traian Igaş, susţinând că Guvernul Ponta este incapabil să continue acest proiect pe bani europeni. Ce s-a făcut până acum în această zonă este rezultatul proiectului pilot demarat de Ministerul Administrației și Internelor, în anul 2011, sub comanda ministrului (pe atunci) Igaş.

„Guvernul este incapabil să facă cadastrarea pe bani europeni, Programul Național de cadastru fiind finanțat integral din venituri proprii, dovadă fiind chiar Nota de Fundamentare a Hotărârii de Guvern pentru aprobarea Programului național de cadastru și carte funciară 2015 – 2023. Cadastrarea a fost gratuită, dar PSD o face de acum pe banii românilor”, spune senatorul arădean Constantin Traian Igaș.

Parlamentarul a solicitat în nenumărate rânduri soluții pentru continuarea acordării gratuității la acest serviciu, dar spune că răspunsurile primite au fost dezamăgitoare, fără previziuni concrete sau asigurări pentru unitățile administrative. Stadiul lucrărilor de cadastrare este de aproape 100% în cele 50 de localități incluse în programul pilot inițiat de fostul ministru de interne Constantin Traian Igaș.

„După trei ani de guvernare, ministrul Liviu Dragnea spune că se apucă de treabă și că în următorii opt ani va rezolva problema cadastrării. Deși alocările pentru anul 2015 acoperă doar 6% din unitățile administrativ teritoriale rămase, incluse în programul național de cadastrare. Dacă tot se face pe banii românilor, consider că ministrul Liviu Dragnea are măcar datoria morală să facă publice alocările pe fiecare an în parte până în 2025, să nu ne trezim ca în alți ani de guvernare socialistă, când banii mai mulți pentru diverse proiecte au fost alocați în anii post-guvernare și, astfel, aruncați în cârca guvernelor ce au urmat”, afirmă senatorul arădean.

Mai mult decât atât, acesta consideră că guvernarea PSD este de vină pentru blocajele apărute în derularea Proiectului CESAR, un proiect de 51,4 milioane de euro. „Guvernarea Victor Ponta este caracterizată prin două adjective: mincinoasă și lipsită de fair-play. În 2014, Liviu Dragnea spunea despre un proiect de cadastrarea pe bani europeni că este o prostie și că propunerea guvernării este mai puțin constisitoare. Dragnea spunea în aprilie 2014 că se va face cadastru gratuit, dar nu cu bani care să intre în buzunarele unor firme private, ci cu angajații Agenţiei Naţionale de Cadastru. Același Dragnea, dându-și seama de eroarea gravă comisă și copiind modelul Vâlcov de liberalizare a guvernării socialiste, spune, în mai 2015, că programul de cadastrare va genera cel puţin 5.600 de locuri de muncă, 600 de posturi în cadrul ANC și peste 5.000 de locuri de muncă la nivelul firmelor care vor câştiga licitaţiile pentru realizarea măsurătorilor cadastrale. Și-au dat seama că locurile de muncă lipsesc cu desăvârșire, deși au promis 1 milion”, a declarat senatorul Constantin Traian Igaș.

În județul Arad au rămas cinci localități în care lucrările de cadastrare sunt aproape de final: Ghioroc, Șiria, Șagu, Secusigiu şi Bârsa. Aceste primării și-au pus speranțele și au investit timp, energie și resurse umane pentru a ajuta la parcurgerea cât mai eficientă a tuturor procedurilor necesare realizării cadastrării gratuite. „În ceea ce privește comuna Secusigiu, colaborarea noastră cu consultantul a fost una bună, ne-am achitat fiecare de obligațiile asumate pentru realizarea cadastrării gratuite, dar din 2013 au apărut blocaje și din cauză că Guvernul nu a alocat bani firmelor specializate pentru lucrările contractate. Astfel că o perioadă bună de timp nu s-a lucrat deloc. Oricum, suntem printre cazurile fericite în care cadastrarea se face gratuit, pe bani europeni”, a precizat primarul Ilie Cheșa.

  1. Un proiect vital de care avem nevoie!

    Raspunde
  2. Cu astia ? Niciodata

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.