Senatorul Ioan Cristina: „Ar fi necesară organizarea fermierilor în forme asociative”

Senatorul Ioan Cristina: „Ar fi necesară organizarea fermierilor în forme asociative”

Constituirea producătorilor agricoli în forme asociative deschide noi oportunități de dezvoltare economică prin atragerea unor avantaje locale, zonale sau regionale și folosirea puterii colective în scopul creșterii prosperității membrilor, a familiilor lor și comunităților din care fac parte, este de părere senatorul liberal Ioan Cristina.

„Romania, aflată încă în situația de adaptare la noile reglementări UE, dispune de o agricultura în care își defășoară activitatea aproximativ 37% din populatie, cu aproximativ 3 milioane de parcele, a caror suprafață medie este de 1,5 ha. Consider că ar fi necesară organizarea fermierilor în forme asociative, acest lucru ar duce cu siguranță la modernizariea acestei importante ramuri economice. Nu cred că mai putem vorbi la ora actuală de o agricultură de subzistență având în vedere costurile lucrărilor, de aceea ca un om care provine de la țară, cunoscând problemele cu care se confruntă agricultorii, vreau să stau de vorbă cu ei și să le explic care sunt avantajele acestor forme asociative. Ca parlamentar de Arad îmi propun să lupt în continuare pentru creşterea subvenţiilor și atragerea a cât mai multe fonduri europene pentru agricultura României”, a declarat senatorul Ioan Cristina.

ioan-cristina-1

Membrii formelor asociative, indiferent de forma de organizare din care fac parte; asociații, cooperative sau grupuri de producatori au drepturi stabilite democratic. În ultimii ani, la nivel mondial, datorita strategiilor de concentrare sau de dezvoltare, fermierii sunt puși în fața unei decizii strategice fundamentale, și anume să aleagă cum să actioneze mai bine în condiții de nesiguranță pentru a realiza exploatații agricole viabile, rentabile, rezistenta la concurență, cu piețele de desfacere și eficiență în accesarea de fonduri financiare. Ca alternativă, fermierii realizează diferite forme de asociere, dintre care se evidențiază cooperativele, grupurile de producători și asociațiile de producători.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.