Senatorul Wiener solicită înființarea grabnică a unui Registru Național de Cancer

Senatorul Wiener solicită înființarea grabnică a unui Registru Național de Cancer

Senatorul Adrian Wiener a făcut o interpelare. în ședinţa Senatului din 6 martie, Ministrului Sănătății, Florian Dorel Bodog, pe tema registrelor de oncologie, solicitând reprezentantului Executivului o măsură concretă în direcția prevenirii cancerului.

„Este cunoscut faptul că România se află printre statele cu o mare incidență a cazurilor de cancer precum și o durată mică de supraviețuire a pacienților din întreaga Uniune Europeană. Din păcate, Aradul este în topul județelor din țara noastră“, a declarat senatorul USR.

Senatorul USR dorește pași concreți în lupta cu această problemă. Doctorul arădean precizează că în cele mai multe cazuri „boala este depistată târziu din cauza lipsei sau ineficienței screeningului”. Asta face ca diagnosticul nuanțat să fie dificil, iar tratamentul recomandat să fie de multe ori inadecvat. De aceea, orice intervenție care vizează sănătatea comunitară oncologică „trebuie să aibă ca precondiție înființarea unui Registru Național de Cancer”, acesta fiind de fapt „principalul instrument de evaluare a eficienței programelor de screening oncologic”.

Senatorul Wiener consideră că aceste registre, programe informatice adecvate, alături de o metodologie aplicabilă în toată țara, sunt „esențiale pentru ghidarea măsurilor de prevenție, screening și control al neoplaziei în România.” Informațiile obținute și catalogate în registre pe fiecare județ, pot fi prelucrate mai departe de către specialiști pentru a evalua: incidența, prevalența, eficiența tratamentului, supraviețuirea, geografia, distribuția pe grupe de vârstă, sex sau etnicitate a fiecărui tip de boală oncologică.

„În absența Registrelor Oncologice suntem vulnerabili ca națiune la depistarea clusterelor de cancer – rate mai mare decât expectanța în arii geografice circumscrise ale anumitor tipuri de cancer legate de factori de mediu sau contaminarea industrială. Este nevoie de înființarea Registrului Național de Cancer cât mai repede pentru a crește eficiența în lupta împotriva cancerului și a stabili o Strategie coerentă în acest domeniu”, a declarat Adrian Wiener, senatorul USR.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.