SEXUL printre tinerii din România: Cum o fac aceştia, ce ştiu, ce cred că ştiu şi la ce riscuri se supun

SEXUL printre tinerii din România: Cum o fac aceştia, ce ştiu, ce cred că ştiu şi la ce riscuri se supun

Nu mai puţin de 64% dintre tinerii din România susțin că sunt informați cu privire la metodele contraceptive iar 68% dintre aceștia spun că au folosit contracepția începând cu prima experiență sexuală, arată cel mai recent chestionar online realizat de platforma de educație sexuală și contraceptivă PlanificaNeprevazutul.ro. Peste 50% dintre ei mărturisesc că se tem de posibilitatea contractării unor boli cu transmitere sexuală, în cazul contactelor neprotejate.

Despre temeri, primul act sexual și cele mai bune surse de informare

Potrivit unui chestionar online, realizat de platforma de educație sexuală PlanificaNeprevazutul.ro, în perioada iulie – septembrie a.c., la care au răspuns peste 1.200 de respondenți din România, cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani, tinerii se simt informați cu privire la metodele contraceptive (64%) și mărturisesc că au ales să se protejeze chiar de la primul act sexual (68%). De altfel, 53% dintre participanții la studiu au declarat că le este frică de contractarea unor boli cu transmitere sexuală mai mult decât orice altceva, inclusiv de eventualitatea apariției unor sarcini nedorite (47%), motiv pentru care aleg să folosească diverse metode de contracepție. Cu toate acestea, doar 25% dintre aceștia au declarat că nu au avut niciodată contacte sexuale neprotejate.

Potrivit sondajului, 70% dintre tineri consideră că este normal să meargă, anual, la medicul specialist, pentru controalele de rutină, în timp ce 30% dintre ei cred că vizita la doctor ar trebui să aibă loc în momentul în care se confruntă strict cu o problemă sexuală.

Totodată, potrivit aceluiași sondaj, 71% dintre chestionați spun că apelează la prieteni atunci când au probleme sexuale, doar 29% adresându-se familiilor. Printre motivele menționate de tineri pentru a nu aborda discuții de natură sexuală cu familia sunt teama de a nu crea situații stânjenitoare pentru ei și pentru membrii familiei (75%), dar și teama de a nu fi criticați pentru deciziile luate (25%).

Tinerii sunt tot mai curioși și devin bine informați cu privire la viața sexuală, precum și la metodele de contracepție. Accesul la numeroasele surse de informare, în special cele online, îi ajută în acest sens. Subliniem, însă, importanța majoră a controalelor la medicul specialist, fie ele și de rutină. Tinerii, în special cei activi sexual, trebuie să înțeleagă că este responsabilitatea lor să aibă grijă de propria sănătate. Nevoile și problemele lor sunt diferite, nemaivorbind despre varietatea metodelor de contracepție și ceea ce i se potrivește fiecăruia”, explică Elena Ucenic, medic primar obstetrică-ginecologie și expert al platformei PlanificăNeprevăzutul.ro.

Potrivit sondajului, 66,5% dintre participanți au declarat că și-au început viața sexuală după vârsta de 16 ani, considerând acest lucru ca fiind un pas firesc în evoluția personală (92%), în vreme ce 75% dintre ei au recunoscut că au avut cel puțin un contact neprotejat de la debutul vieții sexuale și până în prezent. Chiar și în aceste condiții, 90% au declarat că nu s-ar simți pregătiți să devină părinți și 44% ar apela la avort.

De cealaltă parte, 63% dintre tinerii participanți la studiu, care nu și-au început încă viața sexuală, au declarat că se tem de prima experiență, în timp ce 37% dintre ei sunt nerăbdători ca aceasta să aibă loc. 98% dintre tineri spun că vor decide să facă acest pas atunci când se vor simți pregătiți, din punct de vedere fizic, dar și emoțional, iar pentru 85% dintre aceștia este esențial să cunoască toate riscurile la care s-ar putea supune, înainte ca primul act sexual să aibă loc.

În cazul respondenților virgini, teama riscului de sarcină este mai mare (55,5%) decât cea a contractării unor boli cu transmitere sexuală (44,5%), precum și faptul că pot ajunge să sufere, în cazul în care relația cu partenerul respectiv nu va funcționa (62%). Mai mult, nici acești tineri nu aleg să discute cu părinții despre curiorizitățile lor în materie de sex (31%), preferând să abordeze aceste subiecte mai degrabă cu persoane străine (69%) decât cu familia.

Tinerii cred în continuare în mituri

La capitolul mituri legate de contracepție, tinerii români nu stau foarte bine:

  • 38% dintre cei care și-au început viața sexuală consideră că anticoncepționalele cauzează dezechilibre hormonale, acest mit fiind mult mai răspândit printre virgini (62%).
  • 36% dintre cei care și-au început viața sexuală sunt de părere că prezervativele reduc plăcerea actului sexual și 25% cred că bărbatul poate să controleze perfect momentul ejaculării. În plus, 30% dintre respondenți spun că o femeie nu poate rămâne însărcinată dacă bărbatul se retrage la timp.
  • Peste 90% dintre respondenți știu că o femeie poate rămâne însărcinată de la primul contact sexual, dacă nu folosește o metodă contraceptivă sigură, dar 20% dintre ei sunt de părere că o femeie este protejată dacă face sex în timpul menstruației.
  • 93% dintre cei activi sexual știu cum se folosește pilula de a doua zi (doar în cazul în care metoda contraceptivă folosită a eșuat, cât mai curând cu putință și nu mai târziu de 72 ore), pe când 20% dintre virgini nu au fost de acord cu această afirmație. Chiar și în aceste condiții, 57% dintre tinerii activi sexual au fost de acord că pilula de a doua zi se ia de maxim două ori într-un an.

Sondajul despre ce știu tinerii români despre sexualitate a fost realizat în perioada 17 iulie – 11 septembrie a.c., prin folosirea unui chestionar online pe platforma PlanificaNeprevazutul.ro. La întrebările chestionarului au răspuns peste 1.200 de tineri din România, cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani, preponderent din mediul urban (57%).

Despre PlanificaNeprevazutul.ro

Platforma online de educație sexuală și contraceptivă PlanificaNeprevazutul.ro a fost lansată, în 2013, de Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS) ca o inițiativă de informare și educare privind folosirea corectă a contracepției moderne.

Platforma informează și educă publicul larg, în special tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, cu privire la metodele de contracepție modernă, oferind informații utile despre folosirea acestora, precum și despre avantajele și dezavantajele fiecărei metode contraceptive, demontând mituri și percepții despre acest subiect. Totodată, tinerii au posibilitatea de a adresa întrebări sau nelămuriri legate de viața sexuală ori de metodele contraceptive în secțiunea Întreabă Medicul, disponibilă pe platformă, unde expertul Planifică Neprevăzutul – Dr. Elena Ucenic, medic primar special în obstetrică-ginecologie – răspunde curiozităților lor. Până în prezent, prin această secțiune, tinerii români au primit răspuns la peste 16.000 întrebări.

Pentru a crește răspândirea informațiilor corecte în rândul publicului tânăr, din 2020, platforma PlanificaNeprevazutul.ro a adoptat un design nou și atrăgător pentru această generație, crescând astfel impactul și gradul de interes.

Cuvinte cheie

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.