Soluţie pentru grădinari urbani: Pomi fructiferi columnari

Soluţie pentru grădinari urbani: Pomi fructiferi columnari

O viata sanatoasa inseamna, in primul rand, o alimentatie sanatoasa. Iar baza pentru aceasta sunt fructele proaspete, izvor de energie si de gust. Dar ce faci atunci cand iti doresti sa ai fructe proaspete pe care sa le cultivi chiar tu, dar spatiul de acasa nu te ajuta?

Daca te pasioneaza gradinaritul, iti doresti o feerie de gust si parfum in mica ta gradina sau chiar pe balcon si ai incredere in solutiile moderne, avem o veste buna pentru tine! Poti alege pomii fructiferi columnari, o investitie ideala pentru spatii mici si recolte bogate.

Pomii columnari sunt recomandati pentru spatiile restranse, precum balcoanele, terasele sau gradinile mici. Denumirea de columnari se refera la forma pe care o iau in crestere, acestia dezvoltandu-se pe inaltime. In primii ani de crestere, este indicata taierea ramurilor care tind sa creasca spre laterale, pentru a croi aceasta forma inalta, care ocupa foarte putin spatiu. Mai mult de atat, sunt companioni perfecti pentru spatiul tau de relaxare de afara, pentru ca au si un efect vizual puternic.

Pomii columnari pot fi plantati atat in ghivece, cat si in pamant. Iata ce trebuie sa stii pentru fiecare optiune de plantare:

Pentru a planta pomii columnari in ghivece, trebuie ca mai intai sa alegi ghiveciul corect. Acesta trebuie sa aiba diametrul de minim 50 cm, dar sa nu fie foarte mare pentru a controla usor cresterea.

La plantare, copacelul trebuie asezat cu grija in centrul ghiveciului si trebuie sustinut cu un bat pana la prindere, ca sa nu se franga. Se recomanda si legarea lui lejera cu o sfoara de canepa sau rafie, pentru a preveni orice risc de rupere.

Pomisorii au nevoie de lumina, pentru a se dezvolta armonios. Au nevoie si de apa suficienta, pentru ca solul dintr-un ghiveci nu este atat de nutritiv precum cel dintr-o gradina. Se recomanda si adaugarea compostului pentru hranire, in fiecare primavara, dar si taierea ramurilor noi aparute. Pomisorii astfel ingrijiti trebuie transplantati de obicei la 2-3 ani, cu schimbarea completa a solului.

Pentru pomii columnari plantati in gradina, se recomanda saparea gropilor din timp, ca pamantul sa se afaneze. De asemenea, se recomanda si folosirea ingrasamantului natural, pentru o crestere armonioasa.

In primii ani de viata, pomii au nevoie de apa suficienta prin udare. Dupa ce ajung la maturitate, pomii vor fi capabili sa-si procure singuri umiditatea necesara. Mai mult de atat, au nevoie si de fertilizare regulata, de preferat prin stropire.

Avantajosi din punct de vedere al spatiului, usor de ingrijit si foarte roditori, pomii columnari sunt alegerea perfecta pentru gradinaritul urban. Acestia pot creste pana la 2-3 metri inaltime, si sub aceasta forma se regasesc cei mai indragiti pomi fructiferi pitici: meri, peri, pruni, ciresi si caisi.

Yurta.ro produce si comercializeaza pomi columnari, plante roditoare si ornamentale, respectiv accesorii de gradinarit. Cu peste 25 de ani de pasiune pentru gradinarit, Yurta ofera sfaturi si recomandari de specialitate atat pentru gradinari hobby, cat si pentru horticultori.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.