Spadasina Amalia Tătăran, studentă la UVVG Arad, ambasadoare a programului MOL pentru promovarea tinerelor talente

Spadasina Amalia Tătăran, studentă la UVVG Arad, ambasadoare a programului MOL pentru promovarea tinerelor talente

Amalia Tătăran, vicecampioană europeană de juniori la spadă, dar şi componentă a echipei feminine de senioare, a fost inclusă în echipa de ambasadori ai programului pentru promovarea talentelor MOL „Pot ajuta?” derulat împreună cu Fundația pentru Comunitate, poziție din care îi va încuraja pe tinerii talentați să își urmeze visul.

La 20 de ani, Amalia Tătăran a dobândit deja faimă, dar, pentru cine nu o cunoaște, pare doar o tânără delicată și veselă, nu campioana la spadă care impune respect în competițiile naționale dar și internaționale. Este studentă în anul I la Facultatea de Științe Juridice a UVVG Arad, este prietenoasă, plină de energie și privește cu optimism către viitor. Înfățișarea copilăroasă a Amaliei Tătăran ascunde însă o uimitoare putere interioară și o poveste de viață spectaculoasă. La 8 ani s-a apucat întâmplător de scrimă și a câștigat prima oară premiul întâi după doar trei luni de pregătire. A fost începutul unui drum anevoios dar presărat cu numeroase performanțe. La vârsta la care alte fetițe încă se jucau cu păpușile, Amalia făcea naveta zilnic între localitatea sa natală Odoreu și Satu Mare, pentru a se duce la școală și, mai ales, în sala de antrenamente, la scrimă.

Grație talentului său, dublat de muncă și de perseverență, Amalia a adunat zeci de medalii și titluri, ajungând vicecampioană europeană de juniori la spadă, dar şi componentă a echipei feminine de senioare. Practic, de la 8 ani câștigă la fiecare competiție câte o medalie. Recunoaște ea însăși că i-au fost necesare multe concursuri „pentru a căpăta experiență” și „pentru a învăța să își stăpânească emoțiile”.

Anul acesta a fost desemnată ambasadoare a programului MOL „Pot ajuta?” și își propune ca din această poziție să le transmită celorlalți sportivi aflați la început de drum dar lipsiți de mijloace financiare că există oameni care doresc să le fie alături și care îi vor susține fără condiții în drumul lor către succes. Le va vorbi din experiență proprie – acea experiență care a învățat-o pe Amalia că, dincolo de talent, muncă și disciplină, drumul către performanță presupune și cheltuieli materiale mari. Uneori, prea mari pentru veniturile unei familii obișnuite. Amalia a fost sponsorizată timp de patru ani prin programul MOL de promovare a talentelor „Pot ajuta”. A primit astfel finanțare necesară pentru a participa la diverse competiții și mai ales pentru a putea să-și achiziționeze echipament de performanță. În cazul scrimei, echipamentul este foarte costisitor și, deoarece este vorba despre un sport foarte solicitant, trebuie schimbat foarte des, ceea ce presupune eforturi financiare consistente.

Prin talentul și munca sa, prin optimismul și perseverența dovedite, Amalia a impresionat în mod special familia MOL România care îi este alături și deja îi ține pumnii strânși pentru Olimpiada de la Rio.

De 9 ani, MOL România și Fundația pentru Comunitate derulează program de susținere a tinerelor talente în domeniul artei și al sportului. Inițial, finanțarea se acorda numai celor cu vârsta sub 18 ani, însă succesul proiectului și prietenia legată cu minunații tineri artiști și campioni, asemenea Amaliei, i-au determinat pe inițiatorii programului să includă o nouă categorie de beneficiari, cei cu vârste peste 18 ani.

În total, de la înființare și până în prezent, MOL România și Fundația pentru Comunitate au acordat finanțări în valoare totală de 1.870.000 lei unui număr de 1.698 tineri artiști și sportivi talentați. Din Arad au obținut finanțare 23 tineri sportivi și 2 echipe, în valoare de 69.800 de lei.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.