START în forță: 16 pacienți tratați în patru zile în Laboratorul de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Județean

START în forță: 16 pacienți tratați în patru zile în Laboratorul de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Județean

În Laboratorul de Cardiologie Intervențională din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a fost tratați deja 16 pacienți în primele patru zile de funcționare, informează autoritățile județene.

Este vorba de pacienți cu afecțiuni cardio-vasculare de genul celor tratate până acum doar în sistem privat sau, cel mai aproape de Arad, la Timișoara sau în Ungaria. Intervențiile se realizează gratuit, în condițiile în care în sistemul privat o angioplastie costă aproximativ 13.000 de lei.

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, susținută împreună cu medicul cardiolog intervenționist Cristian Dina și reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, managerul Carmen Lucuța și directorul medical Mircea Onel, investițiile realizate în cadrul Laboratorului de Cardiologie Intervențională, recent înființat în cadrul spitalului. Astfel, începând de săptămâna trecută, intervențiile cardiovasculare (angioplastia cu implant de stent, coronariană sau periferică) sunt disponibile pentru toți arădenii, indiferent de situația lor financiară.

„Investim în secția de cardiologie fiindcă ne-am propus să intervenim cu prioritate în cele mai vulnerabile domenii ale sănătății la nivelul județului Arad. În prezent această secție este printre primele cinci cele mai moderne din România, în cadrul căreia se realizează, în premieră, la Arad, angioplastii care salvează viața pacienților cardiaci. Spitalul Județean a preluat aparatura clinicii Cardiolife, Consiliul Județean aduce o finanțare de un milion de euro pentru această secție și am cumpărat cu 1,2 milioane de lei materiale medicale pentru angioplastii. Am putut realiza aceste achiziții pentru că am recuperat din fonduri europene o parte din banii investiți în Spitalul Județean. Această investiție a fost precedată de cumpărarea cu 432.000 de lei a unui ecograf Doppler performant pentru secția de cardiologie, unul dintre cele mai performante din România. Investim și în ambulatorul secției de cardiologie unde vom cumpăra încă un angiograf, pentru care aplicăm încă un proiect pe Programul Operațional Regional, pe fonduri europene, și cu care se va interveni doar pe arterele periferice. La sfârșitul acestei luni, în sedința Consiliului Județean Arad vom aloca încă 270 000 de lei pentru achiziționarea unei stații de monitorizare a pacienților internați în compartimentul de cardiologie intervențională. În al treilea pas al sistemului de sănătate publică amenajăm un nou spital de oncologie, cu finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Consiliul Județean intervine astfel cu prioritate în domeniile cele mai sensibile, dar care reprezintă principala cauză de mortalitate și morbiditate în județul Arad. Evident că, pe lângă aceste domenii, continuăm să investim în toate secțiile Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Dacă anul trecut vă spuneam că am cumpărat în medie un aparat modern în fiecare săptămână pentru spital, sper ca la finalul acestui an să avem un bilanț chiar mai bun decât cel precedent”, a declarat Iustin Cionca.

„Sunt primii pași dintr-un drum care nu se termină niciodată. Acest drum înseamnă optimizarea îngrijirilor pacienților cu boli cardiovasculare. Laboratorul de cardiologie intervențională din cadrul Spitalului Județean Arad este dotat cu aparatură performantă, cum în puține secții din țară găsim. Executăm intervenții care, valoric, oscilează între 2000 și 30.000 de lei și sunt suportate, în acest moment, de Consiliul Județean Arad. În momentul în care vom avea deja un istoric al intervențiilor, putem fi cuprinși și într-un program național de finanțare”, a declarat dr. Cristian Dina, medic cardiolog cu competențe în cardiologie intervențională.

Carmen Lucuța, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, a precizat, la rândul său, că dezvoltarea secției de Cardiologie face parte din strategia sa managerială și va continua și în perioada următoare, cu atât mai mult cu cât patologia cardiovasculară reprezintă 55 – 60% din morbiditatea și mortalitatea generală în județul Arad.

Intervențiile medicale care se execută în cadrul Laboratorului de Cardiologie Intervențională sunt angiografia cu implant de stent, coronariană sau periferică.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.