Studenţi în vizită la Staţia de Epurare Arad

Studenţi în vizită la Staţia de Epurare Arad

Studenţi ai Facultăţii de Industrie Alimentară, Turism şi Protecţia Mediului din cadrul Universităţii Aurel Vlaicu au facut o vizită la Staţia de Epurare.

Un număr de 16 tineri, studenţi în anul I la Ingineria Sistemelor Biotehnice şi Ecologice şi în anul II la Protecţia Mediului şi a Consumatorului au participat la o oră de aplicaţii pe teren, în cadrul Staţiei de Epurare a oraşului, situată pe Calea Bodrogului.

Iniţiativa a aparţinut studenţilor, care au dorit să vadă procesul şi fluxul tehnologic, iar specialiştii Staţiei de Epurare le-au explicat în ce constă procesul de epurare a apelor uzate. Astfel, apa care este folosită atât de către populaţie dar şi în industrie este colectată de sistemul de canalizare al oraşului după care este direcţionată în Staţia de Epurare a oraşului în vederea tratării. După tratare este deversată în emisar, adică în râul Mureş. Arădenii folosesc în medie 800.000 m3 de apă pe lună.

poze 242

Staţia de Epurare a fost construită în 1968 şi a cuprins doar treaptă mecanică cu decantare primară. Staţia a fost moderinzată în 1984 cu treaptă biologică, cuprinzând bazinele de aerare cu nămol activ, decantoarele secundare şi staţia de pompare a nămolului de recirculare. Pentru ca această staţie să devină mult mai performanţă şi pentru a-i mări capacitatea, ea a fost reabilitată prin intermediul Măsurii ISPA 2000/RO/16/P/PE/011 „Reabilitarea Facilităţilor de tratare a apelor uzate pentru protejarea râului Mureş, localizată în Arad, judeţul Arad” , a cărei valoare a fost de peste 16 milioane de Euro din care 75% din contribuţie ISPA, iar 25% cofinanţare prin împrumut BERD făcut de S.C. Compania de Apă Arad şi garantat de Consiliul Judeţean Arad.

poze 244

Reabilitarea Staţiei de Epurare Arad a fost finalizată în 2010, iar investiţia asigură reducerea masivă a poluării, apa rezultată fiind curată şi inofensivă pentru flora şi fauna râului Mureş.

poze 256

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.