Succes arădean peste ocean: „Golgota maghiară”, filmat în colaborare cu Compania de Teatru Aradi Kamaraszínház, a câștigat Cinematography Awards în Canada

Succes arădean peste ocean: „Golgota maghiară”, filmat în colaborare cu Compania de Teatru Aradi Kamaraszínház, a câștigat Cinematography Awards în Canada

„Golgota maghiară” (în engleză: Darking Way) a fost desemnat cel mai bun film în cadrul festivalul internațional de film Cinematography Awards din Canada.

Filmul de televiziune a fost produs de Mythberg Films, în colaborare cu Compania de Teatru Aradi Kamaraszínház, cu sprijinul Institutului Național de Filme din Ungaria, regia sa fiind semnată de Zsolt Pozsgai, regizor distins cu premiul Béla Balázs, ale cărui proiecte au fost premiate deja la mai multe festivaluri internaționale.

Filmările peliculei au avut loc în luna februarie a anului curent, în producția Mythberg Films. Din cauza pandemiei, filmarea nu s-a efectuat în locația efectivă din Arad, ci într-unul dintre castelele recent renovate din Ungaria, la Nádasladány și în împrejurimile acesteia (în apropiere de orașul Székesfehérvár).

Filmul lui Zsolt Pozsgai cinstește memoria martirului arădean Ignác Török și prezintă, prin intermediul soartei acestuia, sângeroasa represalie a Revoluției Ungare de la 1848-49, moartea celor 13 militari executați.

„Golgota maghiară” urmărește ultima noapte a lui Ignác Török, una plină de emoții și schimbări, care a condus la decesul generalului condamnat la moarte de către Haynau, chiar înainte de momentul spânzurării.

Realizatorii au trimis filmul la mai multe festivaluri internaționale de film, iar în cadrul festivalului internațional de film Canadian Cinematography Awards au reușit să obțină, cu o viteză uluitoare, premiul pentru cel mai bun film. Filmul a ajuns și în finala altor două festivaluri internaționale, Oniros Film Awards din New York și Hollywood Venus Awards din Los Angeles, unde rezultatele sunt așteptate să fie anunțate în luna iunie. În același timp, filmul a fost invitat la mai multe festivaluri internaționale care vor începe în toamnă, inclusiv la unele din Statele Unite ale Americii, Africa și Australia.

Spectacolul de teatru cu același titlu, care a stat la baza filmului premiat, a fost prezentat de Compania de Teatru Aradi Kamaraszínház în 2018 la Arad. Piesa a fost scrisă și regizată de Zsolt Pozsgai.

Pentru arădeni, o bucurie îl mai reprezintă și faptul că pe ecran îl vor putea vedea pe Ernő Tapasztó, directorul artistic al Companiei de Teatru Aradi Kamaraszínház. În film mai joacă, printre altele, actorii Máté Szabó, Katalin Pap, Ádám Lux, László Janik, Tamás Varga și Viktória Békefi. Directorul de imagine al filmului este Claudia Kovács, iar editorul de imagine, Réka Pálfalvi. Muzica filmului a fost compusă de compozitorul formației maghiare de mare succes, „Anna and the Barbies”, Sámuel Pásztor. În film răsună și o melodie interpretată de Anna Pásztor, scrisă special pentru acest film.

Potrivit planurilor, premiera filmului de televiziune „Golgota maghiară” va avea loc la Arad, la 5 octombrie 2021.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.