SUTE de fete GRAVIDE în judeţul Arad! Cele mai multe au între 15 şi 19 ani

SUTE de fete GRAVIDE în judeţul Arad! Cele mai multe au între 15 şi 19 ani

România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte  numărul de copii născuţi de mame cu vârste sub 15 ani, reprezentând o treime dintre toate cazurile din UE (676 născuți vii din 2000), conform unui comunicat al Societăţii de Educaţie contraceptivă şi sexuală. La această statistică îşi aduce contribuţia şi judeţul nostru, potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

Instituţia a dat publicităţii situaţia în judeţul Arad pentru anul 2017 şi primul semestru al anului 2018. Astfel, în cabinetele de obstetrică – ginecologie publice şi private au fost efectuate

  • pentru grupa de vârstă sub 15 ani: 4 întreruperi de sarcină  dintre care 3 întreruperi de sarcină la cerere,
  • pentru grupa de vârstă 15-19 ani: 138 întreruperi de sarcină dintre care 122 întreruperi de sarcină la cerere,
  • în evidenţa medicilor de familie la sfârşitul anului 2017 şi primul semestru al anului 2018 erau 10 gravide cu vârsta sub 15 ani, 285 gravide cu vârsta între 15 – 19 ani.

Iată suficiente motive pentru care în această perioada (26 septembrie – 15 octombrie) se desfăşoară o campanie de prevenţie, denumită sugestiv „Contracepţia: Viaţa ta este responsabilitatea ta!”, care vizează informarea populației, mai ales a tinerilor despre metodele contraceptive, în vederea alegerilor corecte pentru sănătatea sexuală şi reproductivă.

De remarcat că grupuri vulnerabile sunt reprezentate de copiii cu vârste între 10 şi 18 ani, persoanele cu dizabilități mentale, copiii din zonele rurale, persoanele cu o condiție socio-economică precară.

Campania este finanțată de către Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de Institutul Național de Sănătate Publică.

Foto: Arhiva

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.