Târgul Meşterilor Populari şi Parada Portului Tradiţional de la Moneasa au ajuns la cea de-a XIII-a ediţie

Târgul Meşterilor Populari şi Parada Portului Tradiţional de la Moneasa au ajuns la cea de-a XIII-a ediţie

Staţiunea Moneasa din judeţul Arad va găzdui în perioada 22-23 august cea de-a XIII-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari şi Parada Portului Tradiţional.

Pe parcursul celor două zile publicul va asista la o serie de manifestări culturale dedicate tradiţiilor legate de meşteşuguri, portul, cântecul şi dansul popular. Deschiderea festivă este programată pentru sâmbătă, 22 august, începând cu ora 11.00.

A doua zi, duminică, 23 august, va avea loc cea de-a XLVI (46)-a ediţie a Festivalului Concurs al Cântecului Popular din Ţara Zărandului, organizat de către Consiliul Judeţean şi Centrul Cultural Judeţean Arad în colaborare cu orchestra Rapsozii Zărandului şi Primăria Moneasa. Organizat în scopul de a descoperi şi a promova noi talente, Festivalul Concurs al Cântecului Popular din Ţara Zărandului îşi propune să pună în valoare cântecul popular românesc din diferite zone ale ţării.

Secţiunea de concurs se adresează soliştilor vocali cu vârste cuprinse între 16-30 ani. Cei interesaţi să participe la această competiţie vor pregăti două piese muzicale dintre care una solo (doină sau baladă), fără acompaniament orchestral şi o piesă ritmată cu acompaniament, ambele specifice zonei folclorice pe care o reprezintă. Acompaniamentul va fi asigurat de orchestra Rapsozii Zărandului.

Înscrierea la concurs se va face pe baza fişei de participare care va fi trimisă până la data de 15 august 2015, prin telefon sau fax, la numărul 0257-214989, împreună cu partitura melodiei de joc (piesa ritmată). Detalii şi informaţii suplimentare legate de desfăşurarea concursului se pot obţine de la domnul Petrică Paşca (tel: 0744-606496).

În data de 22 august începând cu ora 18.00, la sediul Centrului Cultural Judeţean Arad din str. G. Bariţiu nr. 16, va avea loc repetiţia cu orchestra, la care sunt invitaţi să se prezinte toţi concurenţii. Deplasarea în staţiunea Moneasa se va face cu autocarul în dimineaţa zilei de 23 august 2015. Cheltuielile de transport vor fi asigurate de către instituţiile de la care provin concurenţii, iar cele pentru cazare de către organizatori.

Aprecierea concurenţilor va fi făcută de către un juriu format din specialişti în folclor care vor decerna premiile celor mai valoroşi solişti de muzică populară. Vor fi acordate trei premii, primul, în valoare de 1500 lei, al II-lea în valoare de 1000 lei, al III-lea în valoare de 800 lei şi două menţiuni, fiecare în valoare de 250 lei.

Invitaţi speciali la ediţia din acest an a Festivalului Concurs al Cântecului Popular din Ţara Zărandului vor fi Cristian Pomohaci, Bogdan Toma, Cornelia Căpraru Roman, Malvina Nagy, Tiberiu Crişan, Voichiţa Suba, Aura Bonchiş şi orchestra Rapsozii Zărandului condusă de Petrică Paşca.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.