Te ÎNGRAŞI chiar dacă mănânci SĂNĂTOS? Care sunt CAUZELE neaşteptate ale KILOGRAMELOR ÎN PLUS

Te ÎNGRAŞI chiar dacă mănânci SĂNĂTOS? Care sunt CAUZELE neaşteptate ale KILOGRAMELOR ÎN PLUS

Atunci când consumi, cu regularitate, prăjeli, dulciuri, alcool sau băuturi acidulate, nu rămâi surprins dacă o „ia razna” acul cântarului.

Cu toate acestea, se întâmplă să manânci sănătos și să „câștigi” în greutate. Ce se întâmplă în organismul tău? Iată câteva explicații aduse de medicii nutriționiști cu privire la creșterile în greutate, teoretic, nejustificate:

  1. Lipsa somnului

Este știut faptul că, pentru organism, este recomandabil un somn de opt ore, în timpul nopții (somnul de zi nefiind la fel de odihnitor).

Organismul funcționează foarte bine atunci când este odihnit. În schimb, oboseala cauzează dezechilibre hormonale, determină formarea depozitelor de grăsime şi creşterea în greutate. Dar nu doar durata somnului este importantă, ci și calitatea sa! Somnul scurt și de proastă calitate contribuie la apariția bolilor cronice și relationeaza cu luarea in greutate, diabetul si mortalitatea prematură.
Melatonina

Melatonina este un hormon eliberat de glanda pineală pe timp de noapte, când intensitatea luminii scade, iar creierul și corpul se pregătesc de somn. Este necesar un număr adecvat de ore de somn pentru ca acesta să relaxeze și să regenereze corpul. Din păcate, nu producem cu toții destulă melatonină pentru a beneficia de o odihnă completă.

Mulți factori afectează producția de melatonină și, implicit, somnul. Pe masură ce îmbătrânim, somnul devine mai puțin odihnitor, iar stresul este un motiv principal pentru care melatonina este eliberată tot mai puțin. Lipsa somnului duce la producția de cortizol – hormonul stresului care favorizează și apariția insomniei.

  1. Gradul ridicat de stres

Stresul cronic poate determina dezechilibre hormonale, îți poate da peste cap toți hormonii și, implicit, îți va încetini metabolismul. Adrenalina și cortizolul îți inundă organismul în perioadele de stres maxim și acestea pot scădea abilitatea organismului de a arde calorii, grăsimi și zahararuri.

Metabolismul tău este, de fapt, un fel de cocktail format din diverși hormoni din organismul tău. În condițiile în care toți hormonii sunt la nivelurile adecvate, când situația este în echilibru, organele și procesele din interiorul corpului – precum digestia și reglarea glicemiei – functionează în felul în care ar trebui pentru sănătatea optimă.

Calmul poate fi obţinut prin practicarea unor exerciţii de relaxare, într-un loc liniştit, timp de 15-30 de minute.

  1. Anumite medicamente

Unele pastile folosite în tratarea depresiei, a migrenelor, a hipertensiunii, a diabetului predispun la creşteri în greutate, influențând apetitul. Anticoncepţionalele, steroizii sau tratamentele hormonale pot avea, de asemenea, acest efect. Cu o dietă adecvată şi 30 de minute de mişcare, însă, poți depăşi aceste probleme.

  1. Sindromul Cushing și afecţiuni ale tiroidei nediagnosticate

Sindromul Cushing determină acumularea de kilograme, datorită producerii în exces de cortizol în organism.

Cea mai frecventă afecţiune care provoacă creşteri în greutate este, totuși, hipotiroidismul.  Aceasta este o deficienţă a hormonului tiroidian, care încetineşte metabolismul.

Stări care ar trebui să îți trezeească semne de întrebare și să te determine să îi faci medicului o vizită:

  • starea de oboseală, de letargie;
  • transpiri ușor;
  • nu mai poți suporta frigul;
  • ai dureri de cap;
  • dormi prea mult.
  1. Apropierea menopauzei

Femeile care ajung la menopauză, pierd estrogen, determințnd apatiția grăsimii în zona șoldurilor și a abdomenului.

Modificările hormonale accentuează senzaţia de foame şi depresia, dar efectele lor negative pot fi combătute cu ajutorul activităţii fizice.

Majoritatea femeilor care ajung la menopauză se îngraşă, nu doar din cauza modificărilor din organism, ci şi pentru că fac mai puţină mişcare.

Exerciţiul ajută şi la combaterea osteoporozei, o afecţiune care se asociază menopauzei.

Sursa: Doctorul Zilei

 

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.