Teorie ȘOCANTĂ: La ce pot duce pe viitor nașterile prin CEZARIANĂ?!

Teorie ȘOCANTĂ: La ce pot duce pe viitor nașterile prin CEZARIANĂ?!

Antropologul Briana Pobiner, de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală Smithsonian consideră că evoluţia speciei umane nu s-a încheiat, ba chiar, ea continuă şi în prezent.

Potrivit lui Pobiner, Homo Sapiens a supravieţuit datorită creierului său, în timp ce alte specii umane au dispărut.

Creierul uman reprezintă doar 2% din greutatea corpului, în timp ce el consumă 20% din energie. Creierul continuă să evolueze, iar până acum dimensiunea lui a fost limitată din cauza naşterilor naturale, susține antropologul. Pobiner vine și cu un argument: un copil cu capul prea mare nu s-ar putea naşte, din cauza pelvisului îngust al femeilor.

Selecţia naturală a rezolvat, deci, problema limitând dimensiunea creierului, dar ce se va întâmpla pe viitor, datorită naşterilor prin cezariană, care sunt tot mai numeroase? Spre exemplu, în China, 46% dintre copii se nasc prin operaţie cezariană. Medicina a evoluat foarte mult, iar aceste procese pot afecta selecţia naturală, în timp ce populaţia planetei devine tot mai numeroasă.

Și la fel cum specia umană îşi continuă evoluţia, la fel fac şi paraziţii, virusurile. Creşterea nivelului mărilor şi marile aglomerări urbane favorizează răspândirea bolilor. Recent, oamenii de ştiinţă au descoperit un virus gigant, care a supravieţuit în permafrost şi a revenit la viaţă. El nu este periculos pentru om, dar la fel ca el pot rezista mii de ani şi alte virusuri, cum este cel al variolei, despre care unii cercetători cred că a fost eradicat doar la suprafaţa planetei, supravieţuind însă în gheaţă.

Foto: smithsonianscince.org

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.