Pe 31 mai 1922 se năștea Mihai Botez, cel care avea să devină părintele judo-ului românesc. Prin mâna lui Mişa bacsi au trecut sute de arădeni care s-au disciplinat prin sport, mulți dintre ei devenind campioni pe tatami, fie că a fost vorba despre judo, sau arte marțiale. Valorosul sportiv și om a plecat dintre noi pe 9 decembrie 2011, iar de atunci discipolii lui organizează în fiecare an un Memorial ce îi poartă numele.
De această dată, organizatorii au decis (și datorită programului competițional) să nu mai implice sportivi din alte colțuri ale țării sau străinătate, ci să poftească pe tatami doar arădenii. Prin urmare, Sala de Lupte CSȘ Gloria își va deschide larg porțile chiar de Ziua Copilului. Începând cu ora 10, antrenorii și profesorii din domeniu vor sta la dispoziția tuturor practicanților de judo, care îi pot provoca la o trântă, sau se pot întrece între ei. „Vom sta în mijlocul invitaților noștri, vom răspunde la provocări cu scopul de a le îmbunătăți tehnicile de luptă sau de a-i atrage spre judo pe cei mai mici. Bineînțeles, alături de noi vor fi și sportivi multiplu medaliați în acest sport, ca și Luca Kunszabo, Paul Ponta (calificat la Europenele din această vară), Kinga Bleicziffer sau David Nagy”, a punctat Arpad Nagy, antrenor la LPS Arad.
Un rol important în organizarea evenimentului l-a avut Mihai Telechi, care a invitat toate secțiile de judo din județul Arad, adică cele din Nădlac, Pecica, Zerind, Sîntana, Ghiroc, Lipova, Ususău, Păuliș, plus cele din municipiu. „Vor fi întreceri pe categorii de vârstă, de la 5 ani și până la veterani”, a menționat Telechi.
„Pe 31 mai sunt 93 de ani de la nașterea dragului nostru Mihai Botez, cel care ne-a marcat viața tuturor celor prezenți aici, dar și altor sute de arădeni. E al patrulea an în care organizăm Memorialul ce îi poartă numele, doar că de data aceasta dorim să ne adresăm tuturor celor care au practicat sau intenționează să practice judo-ul din județul și municipiul Arad. Tot în acest an, sperăm să dezvelim bustul lui Soke Mihai Botez în fața Casei Sindicatelor, bust care l-am făcut în special prin eforturile noastre, deși autoritățile locale ne-au promis ajutor, inclusiv la denumirea unei străzi în municipiu după maestrul nostru”, a completat Silviu Turc, de la LPS Arad.
Ca și discipol al lui Mihai Botez, Iosif Szilyer e onorat să pună umărul la buna desfășurare a Zilei Judoului arădean. „Ne-am inspirat în organizarea acestei manifestări de la Ziua Mondială a judoului, când îl evocăm pe maestru Jigoro Kano. Misa bacsi, pionierul judoului din România, merită din plin un asemenea eveniment, dedicat în special copiiilor. Nu pot să uit metodele lui Misa bacsi de a-și motiva elevii, răsplătindu-i cu bomboane, dar mai ales cu o vorbă bună”, și-a amintit Szilyer.
O legătură specială cu Mihai Botez a avut și Pavel Milovan, președintele clubului Seishi Budo Arad. Acesta a dus mai departe învățăturile maestrului arădean privind tehnicile de autoapărare în artele marțiale. „În anul 1989, Soke Mihai Botez a început să predea Ju-Jitsu. Arta conţine în principal tehnici de imobilizare, strangulări şi proiectări ale adversarului la podea, printr-un număr mare de tehnici articulare. Soke Mihai Botez ni le-a predat și prezentat în special ca un mod de viaţă, o formă de cunoaştere şi un mod armonios de dezvoltare a unor caractere puternice. Îi suntem recunoscători pentru asta, îl purtăm mereu în inimile și mințile noastre. Și apropos de minte, Misa Bacsi ne spunea mereu că oricâte diplome ai câștiga, important este cu ce rămâi în cap”, a punctat Shihan Pavel Milovan.
„În anul 1989, Soke Mihai Botez a început să predea Ju-Jitsu”… GRESIT, dar asa se promoveaza orice forma de eroare voluntara. Botez preda deja Ju Jitsu cu multi ani in urma, dar era camuflat sur anvelopa Judo-ului. Dar Milovan prefera 1989 pentru ca atunci a inceput el sa practice si asftfel el devine primul discipol in Ju Jitsu al lui Botez.