TRAFIC DE INFLUENȚĂ LA NIVEL ÎNALT/ Ce au fost în stare să facă doi foşti MINIȘTRI pentru bani?

TRAFIC DE INFLUENȚĂ LA NIVEL ÎNALT/ Ce au fost în stare să facă doi foşti MINIȘTRI pentru bani?

Doi politicieni, ambii foşti miniştri de Externe, sunt acuzaţi că s-au oferit să îşi folosească influenţa politică în schimbul banilor, în favoarea unei companii chinezeşti. Cei doi au căzut „victime” ale jurnaliștilor sub acoperire de la The Telegraph şi Channel 4, care s-au dat drept reprezentanţi ai unei companii fictive din China, pentru a-i prinde în capcană pe parlamentarii corupți.

Reporterii au întrebat 12 parlamentari britanici dacă ar vrea să facă parte din boardul consultativ al companiei chineze. Dintre aceştia, Jack Straw şi Malcolm Rifkind au acceptat, după ce „reprezentanții firmei” le-au spus că vor să îşi extindă afacerea în Europa. Au urmat mai multe întâlniri personale între ziarişti şi cei doi politicieni, filmate cu camera ascunsă.

Cei doi politicieni s-au oferit să îşi folosească influența în favoarea societăţii private, în schimbul unor sume care se ridică până la 5.000 de lire sterline pe zi.

Jack Straw, unul dintre politicienii de top ai Marii Britanii, a susţinut, în fața jurnaliştilor sub acoperire, că şi-a folosit influenţa pentru a schimba reglementările Uniunii Europene în favoarea unei firme, care l-a plătit cu 60.000 de lire sterline pe an pentru serviciile sale, şi că ar putea face acelaşi lucru şi pentru compania chineză.

Demnitarul a mai spus că uneori, prin farmecul său, alteori prin amenințări l-a convins pe premierul ucrainean din 2011 să modifice legislaţia pentru a favoriza firma respectivă.

La rândul său, conservatorul Malcolm Rifkind, care este şi preşedintele Comisiei pentru servicii secrete şi securitate din Camera Comunelor, a asigurat că poate aranja „acces util” la orice ambasador britanic din lume, datorită poziţiei sale.

Politicianul a mai spus că va solicita la ministere informații importante pentru compania chineză, fără să îi dezvăluie numele.

Este pentru a treia oară când jurnaliştii britanici arată că politicienii din Regatul Unit sunt dispuşi să-şi folosească influența în schimbul banilor, însă, în niciun caz nu s-a demonstrat până acum că aceştia au încălcat normele parlamentare.

Cei doi foşti miniştri de Externe au negat toate acuzaţiile aduse, susţinând că afirmaţiile lor au fost scoase din context.

Foto: bbcimg.co.uk

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.