„Traficul de pacienți”, un subiect tabu despre care directorul unei instituții arădene a îndrăznit să vorbească

„Traficul de pacienți”, un subiect tabu despre care directorul unei instituții arădene a îndrăznit să vorbească

Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Arad atrage atenția asupra unui fenomen care există în sistemul sanitar românesc dar despre care nimeni nu vorbește: „traficul de pacienți”.

Într-o postare pe pagina persoanlă de Facebook, Horea Timiș directorul DPS Arad vorbește despre cum sunt tranzacționați pacienții pe piața de servicii medicale din Romania.

„Traficul de țigări și de stupefiante sunt la modă, dar există un «trafic» despre care nu se vorbește și se face perfect legal sau în orb… să vorbim despre «traficul de pacienți». Piața de servicii medicale din Romania este într-o permanentă dinamică și are cea mai mare valoare după piața de energie. Pacientul cu CNP și card de sănătate reprezintă o valoarea contabilă. Avem 17 milioane de asigurați, din care 10 milioane nu plătesc asigurări… doar 5,7 plătesc și aceia sunt salariații. Practic, cifra ce trebuie să o reținem este 17 milioane de pacienți, purtători de bani publici care înseamnă 5% din PIB tranzacționați. Piața de medicamente atinge în acest an 5 miliarde de euro, o creștere de 40% în ultimii 5 ani, ca și valoare. Citeam un anunț pe net…«vând praxis»…sau «cumpăr praxis». Practic se tranzacționează pacienți pe o piață liberă. Un «obor al pacienților». Aici pacientul devine un fel de criptomonedă medicală, cu valoare adăugată, care oscilează la bursă. Un pacient, cu cât este mai tranzacționat între furnizorii de servicii medicale, cu atât capătă o valoare mai mare. Pacientul se plimbă între cabinetele de medicină de familie, policlinicile cu medici specialiști, laboratoare private și farmacii, exact ca o bilă de biliard. La fiecare contact, din fondul de sănătate se decontează o sumă, în spate lui. Și acum imaginea macro. Cu cât ai un bazin de pacienți mai mare, cu atât controlezi mai bine interacțiunile din sistem și decontările. De aici și interesul marilor «brokeri» să cumpere praxisuri cât mai multe, să unească în rețelele de laboratoare și farmacii și clinici, astfel că se deconteaze grupat cât mai mult din marea felie de cașcaval de 5% din PIB. Nu știm dacă este un lucru rău sau bun pentru sistem, pentru că nimeni nu a făcut un studiu dacă  duce la creșterea speranței de viață, dar dacă aceasta duce la «suprainvestigarea pacientului» atunci un lucru aparent bun se întoarce într-un risc asupra pacientului. De multe ori, risipa necontrolabilă din sistem este dăunătoare pentru sistem sau pacient, iar efectele benefice sunt mai puține. În final, în caz de complicații ale pacienților, tot sistemul de stat poartă povara cheltuielilor și spitalele de stat reprezintă ultima redută de apărare”, precizează directorul DSP Arad.

Potrivit acestuia soluția la aceste probleme ar reprezenta-o descentralizarea spre județe/regiuni a deciziilor medicale. „Ce trebuie făcut? Trebuie sparte aceste rețele centralizate pe consum excesiv de servicii medicale, fără o valoare medicală adăugată demonstrată. De aceea, descentralizarea spre județe/regiuni a deciziilor medicale trebuie făcută pentru a sparge marile monopoluri. Direcțiile de Sănătate, Casele de Asigurări județene și administrația publică locală cum ar fi Consiliile Județene trebuie să primească mai multă putere decizională de a gestiona eficient bugetele de sănătate. Descentralizarea reprezintă singura soluție viabilă în acest moment. Nici o instituție nu controlează cu adevărat astăzi «calitatea serviciilor medicale». Cu ce cost…, ce oferi? O analiză banală ar scoate la iveală haosul financiar din sistem. Care este costul real al unei operații de apendicită în fiecare județ? O să vedeți că pentru, aparent, același serviciu, oscilațiile sunt imense și asta arată o lipsă de predictibilitate și organizare. Dar pentru o intervenție mai complexă? Dar pentru toate cele 999 de diagnostice??? Ne este clar că centrul a pierdut controlul și nu avem nici măcar un control real al costurilor din sănătate. De aceea revin și spun că doar descentralizarea și revenirea la firul ierbii poate să oprească risipa din sistem și putem să dăm șansa unor regiuni să se administreze mai eficient. Regiunea de Vest are particularitatea ei și succesul accesului la servicii medicale și optimizarea costurilor și a serviciilor medicale se află tot aici în regiune, unde toți partenerii decizionali trebuie să se așeze la masă și se decidă ce este mai bun pentru cetățeni”, adaugă Horea Timiș.

Sursa foto: pixabay.com

  1. Despre traficul cu angajatii DSP nu ne vorbiti?
    Ar fi interesant sa vedem cum sunt risipiti banii publici cu angajari „pe sprânceană”!
    Asteptam sa dezvoltati si acest subiect domnule director…

    Raspunde
  2. Tovarasu’ director, daca taceai filozof ramaneai. Cele afirmate denota o crasa necunoastere a legislatiei in vigoare. Noi va intelegem dorinta de parvenire si de satisfacere a ego-ului personal prin nenumaratele postari „senzationale” adunatoare de aprecieri si inimioare de la cei din afara sistemului sanitar. Daca ai ghinion sa citeasca unul care si se pricepe s-ar putea sa-ti termini cariera ca un alt iubitor de senzational. Si ar fi pacat de tine ca esti inca tanar. Sfat: gandeste de doua ori inainte de a scrie o data!

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.