Transporturi de deşeuri din străinătate, OPRITE LA GRANIȚĂ de Garda de Mediu

Transporturi de deşeuri din străinătate, OPRITE LA GRANIȚĂ de Garda de Mediu

Comisariatul Judeţean Arad al Gărzii Naționale de Mediu a oprit la graniță 12 transporturi de deșeuri din alte state ale UE spre România, pentru că nu îndeplineau condițiile legale de intrare în țară.
„În cursul acestui an ne-a fost solicitat sprijinul în repetate rânduri în punctele de trecere a frontierei Nădlac, Nădlac II şi Vărșand, pentru a stabilii dacă aceste transporturi de deşeuri îndeplinesc condiţiile legale pentru a fi introduse în ţară. Cu aceste ocazii, s-a constatat că 12 transporturi având destinaţia societăţi comerciale de pe teritoriul României nu au îndeplinit condiţiile legale pentru a fi acceptate în ţară, drept pentru care nu s-a permis intrarea în România a acestora și au fost întocmite trei sesizări penale”, a declarat Monica Jitariu, comisar șef al Comisariatului Judeţean Arad al Gărzii Naționale de Mediu, care a dat publicității activitatea instituției în primele șase luni ale anului.

De remarcat, că în perioada respectivă Comisariatul Judeţean Arad al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat 756 de inspecţii, dintre care 182 planificate conform planului anual de controale şi 574 inspecţii neplanificate. În cadrul inspecţiilor neplanificate, au fost înregistrate (după caz): 56 controale efectuate în urma sesizărilor, 84 controale de verificare a realizării măsurilor stabilite anterior, 39 controale de identificare a unor obiective noi, 6 controale în urma autosesizării, 272 controale dispuse de Comisariatul General  al Gărzii Naționale de Mediu, 63 controale de verificare a respectării măsurilor din actele de reglementare, 48 controale cu alte autorităţi, în urma protocoalelor încheiate în acest sens cu instituţii la nivel judeţean, 5 controale pentru investigarea unor accidenta sau incidente cu impact asupra mediului și un control pentru emiterea, prelungirea sau revizuirea actelor de reglementare.

Principalele neconformităţi constate în urma controalelor efectuate în perioada menţionată au fost: nerespectarea prevederilor autorizaţiei de mediu, neîntocmirea evidenţei gestiunii deşeurilor și neluarea măsurilor de salubrizare a terenurilor situate de-a lungul căilor de comunicaţie rutieră, feroviară şi a cursurilor de apă

„În urma acestor controale, au fost aplicate 21 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 315200 de lei. Cea mai mare sancţiune aplicată de comisari fost în valoare de 50000 de lei, dată unei societăţi comerciale pentru nerespectarea condiţiilor impuse în actele de reglementare”, a precizat Monica Jitariu. Potrivit acesteia, o pondere importantă în activitatea de control a avut-o rezolvarea reclamaţiilor și sesizărilor. „Din cele 79 reclamaţii înregistrate, cele mai multe au vizat abandonările ilegale de deşeuri, atât pe domeniul public cât şi pe terenurile private din judeţul Arad, disconfortul creat de poluarea atmosferică şi poluarea fonică. De remarcat, că în cursul acestei perioade nu au fost înregistrate poluări, accidente sau incidente care să ducă la afectarea gravă a factorilor de mediu (apă, aer, sol)”, a declarat comisarul șef.

De remarcat, că reprezentanții Comisariatul Judeţean Arad al Gărzii Naționale de Mediu au susţinut, pentru elevi, prezentări educative interactive privind protejarea mediului înconjurător.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.