ULAL Arad atenționează că profesia de administrator de condominiu nu este reglementată în Codul Ocupațional

ULAL Arad atenționează că profesia de administrator de condominiu nu este reglementată în Codul Ocupațional

Uniunea  Locala a Asociațiilor Locative Arad  informează persoanele interesate de a urma un curs de administrator de condominiu că, la ora actuală, profesia de administrator de condominiu nu este reglementată în Codul Ocupațional.

„În Legea nr. 196/2018 se prevede: «Art. 2 – f) certificat de calificare profesională – actul care dovedește calificarea profesională a persoanelor fizice pentru a îndeplini ocupația de administrator de condominii, în conformitate cu legislația privind învățământul superior sau privind formarea profesională a adulților». Respectiv: «Art. 63 (2) În scopul administrării și întreținerii condominiului, asociația de proprietari încheie contracte în numele proprietarilor cu persoane fizice, persoane fizice autorizate sau cu persoane juridice cu obiect de activitate administrarea condominiilor». «Art. 106 Persoanele fizice atestate pentru funcția de administrator în conformitate cu prevederile Legii nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, cu modificările și completările ulterioare, pot îndeplini funcția de administrator numai dacă, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, obțin certificate de calificare profesională care dovedesc calificarea profesională pentru a îndeplini ocupația de administrator, în conformitate cu prezenta lege». Ca urmare până la introducerea în C.O.R. a ocupației de administrator de condominiu, nici un curs de administrator de imobile nu este recunoscut în sensul Legii nr. 196/2018 iar cei care urmează un asemenea curs, respectiv cel de administrator de imobile riscă să piardă timpul și banii și cursul să nu fie recunoscut pentru atestare fiind făcut în baza vechii reglementări”, precizează Dorina Lupșe, președinte ULAL Arad.

ULAL Arad împreună cu Liga Habitat au intervenit la factorii competenți (Ministerul Dezvoltării, Ministerul Muncii și Ministerul Învățământului, Agenția Națională pentru Calificări, etc.) pentru a reglementa aceste aspecte, dar procesul este unul de lungă durată și în momentul în care vor exista informații suplimentare reprezentanții uniunii vor reveni cu precizări.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.