Un MUZEU AL CORUPȚIEI și-a deschis porțile în Thailanda

Un MUZEU AL CORUPȚIEI și-a deschis porțile în Thailanda

Thailanda este o țară cu o puternică cultură a clientelismului, în care mai multe generații s-au confruntat cu corupția, oamenii fiind deja obișnuiți cu ea. Flagelul nu ocolește politica, sistemul juridic sau mediul de afaceri. Este practic, prezent peste tot, în toate domeniile.

Acesta este motivul pentru care, la Bangkok, s-a deschis un muzeu al corupției thailandeze, care își întâmpină vizitatorii cu statui, în mărime naturală, înfățișând funcționari lacomi cu saci plini cu bani.

„Am vrut să realizăm acest muzeu pentru a arăta celor necinstiți că lucrurile pe care le-au făcut sunt rele. Vor fi reținuți în istoria Thailandei, iar poporul thailandez nu îi va uita și nici ierta”, a precizat Mana Nimitmongkol, membru al Organizației de combatere a corupției, care a conceput expoziția.

Sculpturile și statuile prezintă cazuri concrete din istoria țării. În mijlocul unei încăperi tronează bustul unui bărbat care înghite mii de piloni de construcție.

muzeu al coruptiei

 

Acum câțiva ani au fost cheltuiți peste 160 de milioane de dolari pentru construirea a aproape 400 de posturi de poliție, care nu au fost realizate niciodată. Ancheta l-a găsit vinovat pe Suthep Thaugsuban, vice-premier în perioada când a fost atribuit contractul. Acesta a fost anul trecut unul din liderii revoltei împotriva guvernului lui Yingluck Shinawatra, înfățișat și el la muzeu în spatele unui sac cu orez. Opozanții lui politici îl acuză de corupție pentru aplicarea unui sistem de subvenții în favoarea cultivatorilor de orez, pentru care are în prezent proces.

muzeu al coruptiei.jpg2

Fiecare sculptură ilustrează un caz național de corupție.

To go with AFP story Thailand-politics-corruption-culture by Aidan JONES and Apilaporn VECHAKIJ In this photo taken on September 16, 2015, two people look at a sculpture displayed at the BACC (Bangkok Art & Culture Centre) in Bangkok. Police stations paid for by the public but never built and backhanders to smuggle luxury cars into the country -- welcome to the "Museum of Thai Corruption" where greedy officials take pride of place. AFP PHOTO / Nicolas ASFOURI RESTRICTED TO EDITORIAL USE, MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION, TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Organizatorii speră ca prin această expoziție să creeze un șoc în rândul publicului.

Foto: bangkokpost.com

  1. Am putea deschide un muzeu al coruptiei si in Romania… Cu exponate reale, chiar vii…

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.