Una din opt profesii, ÎN PERICOL în Germania. Care sunt CELE MAI AFECTATE DOMENII!

Una din opt profesii, ÎN PERICOL în Germania. Care sunt CELE MAI AFECTATE DOMENII!

Viitorul arată din ce în ce mai bine pentru patroni, dar din ce în ce mai rău pentru angajații din multe domenii de activitate. Locurile lor de muncă sunt amenințate de roboți, mașinării care nu au nevoie de salarii, nu necesită beneficii, nu-și iau concediu și lucrează fără întrerupere.

Una din opt profesii din Germania este ameninţată cu dispariţia, din cauza automatizării tot mai extinse, a avertizat ministrul german al Muncii. Comentariile oficialului au venit în aceeaşi zi în care noi date statistice au arătat că rata şomajului din Germania a crescut la 6,3%.

Robotizarea poate afecta 12% dintre joburile din Germania în următorii 10-12 ani, a precizat Andrea Nahles, marţi, într-un articol publicat în revista Frankfurter Rundschau.

Un prim astfel de domeniu de activitate afectat de „inteligența artificială” a roboților este cel al casierilor: oamenii care lucrează în spațiul tranzacțional ar trebui să privească cu circumspecție aplicațiile precum Apple Pay sau ceasurile inteligente Apple Watch. Dezvoltarea, diversificarea și perfecționarea tehnologiilor mobile care permit plata direct, prin intermediul telefonului mobil, spre exemplu, elimină din schemă nevoia de a angaja oameni care să facă aceste lucruri.

Un alt domeniu de activitate aflat în pericol este cel al vânzărilor și al publicității.

Pe de altă parte, domeniul serviciilor cu clienții a trecut deja printr-o etapă de externalizare spre firme din India și din alte țări în care salariile plătite angajaților sunt mici. Noile tehnologii, precum analiza predictivă, pot scoate din organigrama acestor firme numeroase locuri de muncă.

Nici muncitorii din fabrici nu vor rămâne neafectați. Locurile lor de muncă vor fi preluate în viitorul apropiat de roboți, ale căror costuri de întreținere sunt mult mai mici decât salariile și care nu își vor lua niciodată pauze de masă.

Profesioniștii din domeniul intermedierilor financiare vor trebui, de asemenea, să aplice la programe de reconversie profesională. Programe precum Blockchain și Bitcoin sunt capabile să proceseze și să înregistreze tranzacții în mod automat.

Mulți au prevăzut înlocuirea presei scrise cu mediul „online”, însă, nici acolo jurnaliștii nu mai sunt în siguranță. Algoritmii din ce în ce mai perfecționați pot genera în mod automat materiale și apoi le pot plasa în mediul online fără a mai fi necesară intervenția umană. Roboții jurnaliști scriu deja mii de materiale publicate de agenția americană de presă, Associated Press.

Nu în ultimul rând sunt amenințați și operatorii telefonici. Din ce în ce mai mulți oameni renunță la serviciile de telefonie fixă, iar această tendință se accentuează pe măsură ce se dezvoltă din ce în ce mai mult serviciile de comunicare digitală. Astfel, companiile de telecomunicații ar putea scoate din organigramă poziții cum ar fi cea de centralistă sau de operator telefonic.

„Ce înţeleg din acest fenomen este că schimbările structurale pe fondul digitalizării necesită răspunsuri noi de la guvernanţi”, a precizat demnitarul, adăugând că subiectul ar putea fi inclus pe agenta summit-ului G7, care va avea loc weekendul acesta în Germania.

Ministrul avertizează, totodată, că din cauza acestor schimbări, educaţia trebuie văzută nu doar ca o modalitate de a-i ajuta pe oameni să ajungă în câmpul muncii, ci şi ca un mod prin care autorităţile să se asigure că persoanele care au deja un loc de muncă pot fi candidaţi eligibili pentru alte companii.

Ministrul Muncii a adăugat că, dacă autoritățile vor ca germanii să aibă joburi bune, trebuie să folosească potenţialul tehnologiei de a fi umanizată.

Foto: hrmasia.com

 

  1. „12% dintre joburile din Germania ” Nu era deloc in regula daca nu scriati „JOB” . De ce nu ati scris „Arbeit” ca doar este vorba de Germania. Cica „Noi Santem Romani” ……. dar Romaneste deja nu prea ne place sa vorbim …….

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.