Ungaria A INTERZIS PRIN LEGE ca magazinele să fie DESCHISE DUMINICA

Ungaria A INTERZIS PRIN LEGE ca magazinele să fie DESCHISE DUMINICA

Parlamentul din Ungaria a aprobat marţi o lege care interzice majorităţii magazinelor să fie deschise duminica.

Noul act normativ va intra în vigoare la data de 15 martie 2015. În versiunea sa finală, legii i-a fost atribuită denumirea „Legea de interzicere a programului de duminică în sectorul de retail” (față de „Programul de funcţionare în sectorul de retail” cum era intitulată până în prezent).

Astfel, toate magazinele din Ungaria vor fi închise duminica, cu excepţia celor a căror suprafaţă nu depăşeşte 200 de metri pătraţi, cu condiţia ca personalul care lucrează duminică să fie un proprietar de magazin care deţine o participaţie de minim 20% la acesta, sau un membru al familiei acestuia.

Exceptate de la această regulă sunt tutungeriile, farmaciile, magazinele din aeroporturi, gări, închisori, spitale, pieţe agricole, benzinării şi magazinele din unităţile militare.

Programul de funcţionare va fi limitat la intervalul 06:00 – 22:00.

Totodată, ca o excepție, toate unităţile de retail vor putea să funcţioneze în cele patru duminici care preced Crăciunul, în intervalul orar 06:00-22:00 şi încă o duminică pe an, la alegerea proprietarului.

Magazinele vor putea fi deschise între 06:00-22:00 în zilele de 24 şi 31 decembrie.

Brutăriile vor putea funcţiona duminicile şi alte zile de sărbătoare între 05:00 şi 24:00 şi între 05:00 şi 22:00 în restul zilelor.

Legea permite guvernului să stabilească individual programul de funcţionare în sectorul de retail în funcţie de condiţiile locale (turism, obiceiurile de a face cumpărături, numărul de angajaţi, populaţie), iar regulile să fie incluse în reglementările locale.

Proiectul de lege a fost iniţiat de partidul creştin-democrat KDNP, partener la guvernare al partidului Fidesz, şi susţinut ulterior de premierul Viktor Orban.

Foto: hetek.hu

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.