Va fi creat un coridor umanitar pentru refugiații din Ucraina

Va fi creat un coridor umanitar pentru refugiații din Ucraina

Comisia Europeană a dat curs propunerii PSD privind crearea unui coridor umanitar pentru refugiații din Ucraina.

În urma demersului inițiat de europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, privind crearea unui coridor umanitar pentru refugiații din Ucraina, Comisia Europeană a aprobat, miercuri, activarea Directivei 2001/55/CE privind protecția temporară acordată persoanelor strămutate.

Conform acestui mecanism, Comisia Europeană acordă mai multe drepturi refugiaților din Ucraina, precum dreptul la rezidență, dreptul la muncă, cazare temporară, asistență medicală și servicii sociale precum și asigurarea mijloacelor de subzistență. De asemenea, copiii și adolescenții refugiați vor beneficia de protecție legală și de acces la educație.

În același timp, Comisia Europeană a mai aprobat un „Ghid pentru gestionarea frontierelor” astfel încât refugiații să își poată găsi un adăpost în cel  mai scurt timp, fără a fi afectat nivelul de securitate la granița cu Ucraina. Comisia Europeană recomandă o simplificare a procedurilor de control de frontieră pentru persoanele vulnerabile, precum copiii, posibilitatea de a se organiza astfel de controale și în alte zone în afara punctelor de frontieră existente, precum și stabilirea unor coridoare umanitare de urgență pentru transportul ajutoarelor către zonele cu un aflux mare de refugiați.

Inițiativa PSD a fost susținută de 89 de membri ai Parlamentului European.

Foto: Arhivă, rol ilustrativ

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.