VESTE BUNĂ pentru români! CREŞTE valoarea TICHETELOR de masă

VESTE BUNĂ pentru români! CREŞTE valoarea TICHETELOR de masă

Este vorba despre un proiect legislativ propus în Senat care are în vedere majorarea tichetului de masă la valoarea de 20 de lei.

Valoarea actuală a unui tichet de masă de 15,18 lei (înainte de impozitare) nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condițiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 21,40 de lei”, ni se arată în expunerea de motive a proiectului.

Deşi valoarea tichetului ar urma să crească, suma acestuia rămâne tot printre cele mai mici din Europa.

Tichetele de masă aduc la bugetul public venituri bugetare echivalente cu o rata de impozitare de circa 40%. Aceasta înseamnă o eficienţă foarte bună a tichetelor de masă în asigurarea veniturior bugetare (mai mare decât eficienţa tuturor impozitelor şi contribuţiilor sociale actuale), iar această eficienţă se explică tocmai prin „ecoul” pe care, prin natura şi funcţionarea lor, tichetele de masă îl au în economia reală, respectiv în cea nominală. Prin urmare, creşterea valorii nominale a tichetelor de masă la 20 de lei va genera venituri suplimentare la bugetul public.

Crescând valoarea nominală a tichetelor de masă statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscală care asigură o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor, diminuându-se astfel economia subterană. Creşterea valorii nominale se va reflecta în mod direct în puterea de cumpărare a angajaţilor şi, în consecinţă, în veniturile bugetului de stat, deoarece este supus impiozitarii„, mai scrie în expunerea de motive a proiectului.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.