Vlad Botoș a susţinut în Parlamentul European o declaraţie despre Revoluția din 1989

Vlad Botoș a susţinut în Parlamentul European o declaraţie despre Revoluția din 1989

Vlad Botoș, europarlamentar al USR PLUS, a făcut o declaraţie în Parlamentul European referitoare la tragicele evenimente care au avut loc în România în urmă cu 30 de ani.

Iată declarația integrală a eurodeputatului arădean:

Stimați colegi, luna aceasta se împlinesc 30 de ani de la Revoluția din 1989, din România. A fost singura țară unde regimul comunist a luptat să rămână la putere, în ciuda opoziției clare din partea românilor.

Au pierit peste o mie de oameni, au fost rănite câteva mii în cele aproape 10 zile de frământări și confruntări între populație și forțele de ordine. O mare parte dintre aceste victime au fost din Timișoara, orașul în care a început Revoluția.

Este și acum incredibil curajul lor de a se ridica în fața regimului comunist știind că ar putea fi singuri. Și totuși, nu puteau concepe că autoritățile vor trage în oameni neînarmați, în femei, în copii. Tragedia a fost că au început să tragă.

Chiar și așa, timișorenii au rezistat. Poate părea prea dramatic să spunem că au rămas în stradă sub focul gloanțelor, însă aceasta este cea mai clară imagine pe care o puteți avea când vă gândiți la Revoluția română din 1989. Oamenii care au fost acolo, în piață, pe străzi, își vedeau prietenii căzând lângă ei și puteau alege să plece, să se salveze, dar n-au făcut-o.

Aradul, orașul meu, al doilea oraș care s-a alăturat Revoluției, a avut partea sa de lupte, de morți și de răniți. Ne aducem aminte de ei și astăzi, după 30 de ani și îi omagiem așa cum merită.

Revoluția din 1989 este acel moment din istoria noastră care ne arată forța pe care o au oamenii atunci când luptă împreună pentru principii. În Timișoara, în Arad, în București, în toate celelalte orașe unde oamenii au ieșit în stradă acest «împreună» le-a dat puterea de a dărâma muntele totalitarismului.

Recunoștința noastră nu este suficientă. Omagiul nostru nu este destul. Trebuie să cerem, așa cum o facem de 30 de ani, adevărul. Trebuie să cerem dreptate pentru ei și pentru toți cei care și-au riscat viața în acele zile, pentru familiile victimelor.

Este momentul ca statul român să trateze cu celeritate acest capitol întunecat din viața României și, oricât de mult ar durea, să ne prezinte adevărul.

Trebuie să știm cine sunt principalii vinovați pentru măcelul din 1989, pentru că eroii noștri să se odihnească-n pace!”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.